#20 Patut
vko.37 // 15.9.2024

Gnistan Haastajasarjan kärkeen (Gnistan-IFK Mariehamn 2-1)

Kuva: Juhani Järvenpää

Gnistan pelaa Veikkausliigassa myös kaudella 2025. Asia ratkesi myös matemaattisesti tänään Kipinän kaataessa IFK Mariehamnin 2-1 lukemin.

Heti alkuminuuteista alkaen oli havaittavissa, että valkopaitainen vierasjoukkue oli saapunut kentälle todellisella taisteluilmeellä. Gnistan olikin alkuminuutit hieman vaikeuksissa, mutta hiljalleen alkoi runkosarjan lopulta tuttu hyökkäyspeli jälleen rullata.

Ottelun ensimmäinen kunnon maalipaikka siunaantui Roman Eremenkolle, jonka ulkosyrjällä laukoma pallo painui kuitenkin suoraan maalivahti Matias Riikosen syliin.

IFK Mariehamn oli kuitenkin omissa hyökkäyksissään tänään vaarallinen, mutta Kipinän onneksi vieraiden viimeistelytaito ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Tehe Olawale pääsi laukaisupaikkaan nopean vastaiskun päätteeksi, mutta epäonnistunut laukaus painui selvästi ohi maalin.

Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Gnistan pääsi kuitenkin juhlimaan ottelun avausmaalia. Vertti Hännisen rangaistusalueen kaarelta lähettämä millimetrin tarkka laukaus painui oikeaan takanurkkaan.

Maalistaan uutta virtaa saanut Gnistan järjesteli hässäkkää vieraiden maalille seuraavan kerran kolmisen minuuttia myöhemmin, mutta Elias Äijälän pusku läheltä maalia painui selkeästi yli maalin.

Gnistan pyrki pelitapansa mukaisesti aktiiviseen prässipeliin, mutta tänään se ei aina toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Ottelun 35. minuutilla ajoitusvirhe prässipelaamisessa oli kostautua, mutta Gnistanin onneksi Adam Larsson laukoi vauhdikkaan vastaiskun päätteeksi pallon takatolppaa nuollen ohi maalin.

Puoliajan viimeisen kympin aikana Gnistanilla oli useita mahdollisuuksia kaunistella johtoaan nopeiden vastaiskujen päätteeksi, mutta niiden viimeistely jätti tällä kertaa paljon toivomisen varaa.Tauon viettoon siirryttiin Kipinän 1-0 johdossa.

Toinen puoliaika sai varsinaisen salama-alun, kun Vertti Hänninen laukoi illan toisen osumansa jo alta minuutin pelin jälkeen. Hänninen sai pallon jälleen boxin kaarelle ja tarkka matala laukaus painui takanurkkaan ohi Matias Riikosen.

Saarelaiset eivät kuitenkaan suostuneet luovuttamaan ja kavennusosuma näki päivänvalon jo 50. minuutilla. Jayden Reidin antamasta kulmapotkusta pääsi Emmanuel Patut puskemaan pallon ohi AJ Marcuccin.

Maalistaan runsaasti lisäuskoa saanut vierasjoukkue oli toisella puoliajalla todella aggressiivinen ja teki omalla pelillään Gnistanin pelistä todella vaikeaa. Keltaisten pallollinen pelaaminen oli lähes olematonta ja usein hyökkäysten rakentelu hyytyi jo keskialueella vastustajan pallonriistoon.

Vaikeimmat hetket olivat puoliajan vanhennuttua noin 26 minuuttia, kun vieraat rakensivat kaksi vaarallista paikkaa lyhyen ajan sisällä, mutta Kipinän onneksi Jayson Reid sekä Sebastian Dahlström eivät maalipaikoissaan parhaimpaansa pystyneet.

Ottelun viimeisen vartti oli armotonta taistelua jokaisesta pallosta. IFK Mariehamn ei enää löytänyt puhtia loppukiriin ja Gnistan alkoi saada palloa viimeiselle hyökkäyskolmannekselle.

Yliajalla IFK Mariehamn loi vielä painetta AJ Marcuccin maalille, mutta viime hetkien paras maalipaikka siunaantui kuitenkin isäntien Tómas Castrolle, joka kuitenkin epäonnistui laukauksessaan.

2-1 voitollaan Gnistan varmisti paikkansa Veikkausliigassa myös kaudella 2025. Ennen kautta Gnistan asetti viralliseksi tavoitteeksi sarjapaikan säilyttämisen ja tämä tavoite täyttyi jo hyvissä ajoin sarjan päättymistä.