AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.39 // 25.9.2024

​Nyt kirjoissa ja kansissa Juha Malisen komea ura – tähän saakka

​Nyt kirjoissa ja kansissa Juha Malisen komea ura – tähän saakka

Juha Malinen tutussa ympäristössä - kentän laidalla. (Kuva: Mikko Mäkelä)

Juha Malisen nimi on tuttu jokaiselle Veikkausliigaa seuraavalle. Kaikkien aikojen valmentajatilaston kakkosen tähänastinen komea ura on nyt paketoitu luettavaan muotoon.

Mika Wickströmin, Juha Malisen ja Markku Saukon kirja "Valmennuksen pidempi oppimäärä" kertaa Malisen jo 1970-luvulta alkanutta valmentajauraa monipuolisesti. Kirja tarjoaa monipuolista näkökulmaa vuosikymmenten varrelta ja ansaitsee ehdottomasti paikkansa – vaikkei kirjaa koskaan pitänyt ilmestyäkään.

- Kaksi vuotta sitten ei ollut vielä mitään ajatusta tai halua minkään kirjan tekemisestä. Mökkinaapurini toimittaja Markku Saukko kertoi silloin vaimonsa ehdottaneen sellaista, mutta vastaukseni oli selkeä ei, Malinen taustoitti kirjan julkaisutilaisuudessa.

- Pari kuukautta myöhemmin asia tuli uudestaan esille ja myös Mika Wickströmin oli silloin mukana ja vähän innostuin siinä vaiheessa.

Asiat alkoivat vähitellen tästä rullata eteenpäin. Malisella oli kuitenkin omat selkeät reunaehtonsa.

- En halunnut, että tästä tulee mikään tietokirja tai elämäkerta. Tai mikään uran paketointi, sillä en minä valmentamista ole lopettanut, Malinen naurahti.

Kirja alkoi lopulta hahmottua kirjoittamisesta vastanneen Wickströmin ja Malisen lukuisten parituntisten yhteisten sessioiden myötä ja sisältöä ryydittämään lähinnä Markku Saukon toimesta haastateltiin myös lukuisia Malisen uran varrella vaikuttaneita ihmisiä.

- Tekijän kannalta tässä oli kyseessä aika perinteinen muistelmateos. Mikä oli harvinaista, oli se, että päähenkilö osallistuu kirjan tekemiseen näin tiiviisti. Haastattelujen lisäksi Juha kävi aina kaiken läpi korjaten, muuttaen tai poistaen ja aina kokonaisuuksia pyöriteltiin muutamaankin kertaan edestakaisin, Wickström kertaa.

- Juhan intensiivisyys näkyi siinäkin, että kun noita viestejä vaihdeltiin, niin saattoi aamulla sähköpostin avatessaan olla koko lailla varma, että Juhalta on viestiä jälleen tullut.

Malinen itse uskoo, että kirja tarjoaa näkökulmia, miettimistä ja jotain uutta jokaiselle jalkapallon ystävälle – ja myös nuoremmille kollegoille. Mutta kyse ei ole suinkaan mistään sisäpiiriteoksesta.

- Tämä kirja on yksi meidän syksyn kohokohdistamme. Se on malliesimerkki kiinnostavasta ja houkuttelevasta elämäntarinasta, jonka tarjoamat näkemykset ovat kiinnostavia myös tällaiselle jalkapalloa vähemmän seuraavalle, kirjan kustantaneen Art Housen toimitusjohtaja Urpu Strellman kuvaa.

Kirja on tulossa kirjakauppamyyntiin, mutta sitä ei tarvitse odottaa, vaan teoksen voi tilata jo nyt suoraan kustantajan verkkokaupasta.

Lisää uutisia