AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.40 // 1.10.2024

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 25: Ethän anna tämän mennä ohi?

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 25: Ethän anna tämän mennä ohi?

Tunnelmaa Bolt Arenalla lauantaina. (Kuva: Mira Lönnqvist)

Tässä kolumnisarjassa Veikkausliigan kehityspäällikkö Eero Tuominen uppoutuu vapaaehtoisesti Veikkausliigan tarjoamiin tarinoihin, ihmisiin sekä ilmiöihin, sillä näin on tarkoitettu.

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille.

Näihin edesmenneen suomalaisen musiikkihistorian suuren sanoittajamestari, Vexi Salmen, sanoihin kiteytyy mielestäni Veikkausliigan syksy.

Koko sarjan, kaikkien seurojen sekä suomalaisen jalkapalloväen yhteisenä unelmana on –ja on edelleen– kasvattaa Veikkausliigasta suomalaisen pääsarjajalkapalloilun arvoinen sarja.

Sarja, joka tuntuu ja joka tunnetaan.

Kentällä tapahtuviin asioihin voivat vaikuttaa vain harvat. Periaatteessa vain valmentajat sekä pelaajat. Kaikki muu ilmiöittäminen sekä "elämyskertoimen" kasvattaminen on pääsääntöisesti seurojen vastuulla, kuten pitääkin olla.

Juuri tässä ja nyt Veikkausliiga on kaunis.

Veikkausliigan syksyn loppuratkaisuille on vielä aikaa.

Tilaa on niin ikään myös unelmille.

Helsingin lauantai-illassa paikalla olleet vajaat 9000 ihmistä näkivät ja kokivat koko rahan edestä. Bolt Arenan ihmismerestä mieleeni jäivät erityisesti nämä kovaääniset hekumoinnit:

"Voiko tällaista olla Veikkausliigassa?"
"Tää tunnelma on jotain aivan älyttömän hienoa!"
"Kattokaa noita HJK:n ja Ilveksen faneja! Mikä intohimo!"

Tuntui hyvältä, mutta vielä paremmalta tuntui tieto siitä, että puheet kaikkien aikojen Veikkausliigakaudesta ovat mitä suurinta totta. Todisteet puhuvat puolestaan.

Sarjataulukko on puolestaan joukkueiden todistusaineisto kauden sujumisesta. Se karsii kaiken selittelyn, jossittelun ja spekulaatiot. Jäljelle jäävät vain pisteet. Mikään muu ei merkitse.

Kaksi kierrosta ennen kauden päätöstä kaikki on vielä auki; mestaruustaistelu, karsijajoukkue sekä suora putoaja. Eikä unohdeta myöskään Eurolopputurnauksen tarjoamaa satojen tuhansien eurojen mahdollisuutta eurokentille ensi kaudeksi.

Kuopion Palloseuran mestaruus voi ratketa tulevana lauantaina Seinäjoella. Tämä skenaario toteutuu siten, että VPS ottaisi perjantaina vähintään pisteen Ilvekseltä kotonaan ja vastaavasti kuopiolaiset hoitaisivat SJK:n lakeuksilla.

Vastaavasti sarjapaikan kohtalo voi sekin ratketa jo tällä viikolla. EIF elää enää voitoilla ja niin taitaa olla myös FC Lahden sekä IFK Mariehamnin kohdalla.

Tämän enempää en jaksa spekuloida.

Tässä ainutlaatuisessa tilanteessa ei voi kuin ihan surutta nauttia ja fiilistellä suuren draaman makuista syksyä, jonka tarjoamia tunteita edes Vexi ei olisi eläessään pystynyt sanoiksi pukemaan.

Jäljelle jääkin vain yksi kysymys ja se on sinulle, arvoisa lukija. Ethän anna tämän mennä ohi?

Tämäkin vielä!

Ilveksen urheilujohtaja Miika Takkula ristittiin jo Ilta-Sanomissa "Kultasormeksi". Mikäli KuPS voittaa Suomen mestaruuden, on päävalmentaja Jani Honkavaara syytä aateloida välittömästi vähintään "Kultakädeksi".

Lisää uutisia