#22 Mäenpää #19 Jukkola
vko.19 // 12.5.2024

Ilves haki pisteet Tammisaaresta (EIF-Ilves 0-2)

Oiva Jukkola sinetöi Ilveksen voiton. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves otti kolmannen peräkkäisen voittonsa, kun EIF kaatui Tammisaaressa lukemin 0–2.

Ottelun kuva oli alusta asti selvä ja tuttu Ilveksen aiemmistakin otteluista. Pallonhallinta oli hyvin vahvasti keltavihreillä, ja EIF keskittyi puolustamaan keskustaa sekä pitämään vierasjoukkueen poissa vaarallisimmilta tekopaikoilta. Ensimmäinen vartin aikana Ilves loi muutaman lupaavan hyökkäyksen alun, mutta rangaistusalueen laidoilta keskelle pelatut syötöt eivät tavoittaneet keltavihreän joukkueen pelaajia.

27. minuutilla Anton Popovitchin oivaltava syöttö oli lähellä vapauttaa Santeri Haaralan nokikkain maalivahti Ramilson Almeidan kanssa, mutta pallo karkasi Almeidan kautta kulmapotkuksi. Erikoistilanteen jälkeen Joona Vetelin keskitys tavoitti rangaistusalueelta Doni Arifin, jonka pusku meni hieman ohi oikeasta yläkulmasta.

Parin minuutin päästä roolit vaihtuivat, kun Arifin hieno syöttö löysi hyökkäyksen kärkeen nousseen Vetelin. Keskikenttäpelaaja yritti kiertää maalivahti Almeidan, mutta tämä onnistui katkaisemaan läpiajon heittäytymällä. Hetkeä myöhemmin Anton Popovitchin loistava pystysyöttö tavoitti EIF:n puolustuslinjan selustaan juosseen Matias Kivikko Arrañon, joka jatkoi taidokkaasti suoraan ilmasta. Upea johtomaali jäi kuitenkin harmittavan lähellä, kun pallo painui tolppaa nuollen oikealta ohi.

Oiva Jukkolan vahva nousu ja syöttö vasemmalta laidalta tarjosi Joona Vetelille tilaisuuden avausmaalin 37. minuutilla, mutta tämän laukaus noin 12 metristä jäi voimattomaksi ja suuntautui keskelle maalia.

Lopulta Ilveksen kärsivällinen jauhaminen tuotti tulosta, kun vierasjoukkue onnistui iskemään johtomaalin 40. minuutilla. Joona Vetelin syöttö oikealta löysi rangaistusalueen sisältä Aapo Mäenpään, joka otti pelivälineen haltuun ja lähetti toisella kosketuksellaan tarkan laukauksen vasempaan alakulmaan. Tolpan kautta maaliin löytänyt veto siirsi Ilveksen 0–1-johtoon. Kyseessä oli Mäenpään ensimmäinen maali Veikkausliigassa.

Avausjakso mentiin täysin Ilveksen komennossa, vaikka ajoittain pallon liikuttelu olisi voinut olla nopeampaakin. Taukolukemat 0–1 olivat silti hyvinkin ansaitut.

EIF teki tauolla kolme vaihtoa, joissa Fahad Mohamed, Nasiru Mohammed ja Stanislav Efimov tekivät tilaa Lucas Forsten-Kaufmannille, Emil Pallakselle ja Eetu Purolle. Toisella jaksolla myös kotijoukkueen pelaaminen aktivoitui ja joukkue saikin ajoittain pykälän paremmin painetta kohti Ilveksen päätyä.

Ottelun ensimmäiset varoitukset tulivat kotijoukkueen Simon Lindholmille 50. minuutilla ja Arian Habashille 53. minuutilla. Hetkeä myöhemmin EIF:n Emil Pallas tarjosi vahvan vasemman laidan nousunsa päätteeksi hyvän syötön keskelle Simon Lindholmille, jonka suoran laukauksen Ilves-maalivahti Otso Virtanen torjui. Tammisaarelaisten kolmas varoitus nousi 57. minuutilla Eetu Purolle.

Tunnin pelin kohdalla Ilveksen Juhani Pikkarainen teki ensin hyvän katkon omalla kenttäpuoliskolla ja lähetti perään pystysyötön Santeri Haaralalle. Hyökkääjä pääsi etenemään vasemmalta laidalta kohti maalia, mutta ajautui pieneen kulmaan, eikä maalivahti Ramilson Almeidalla ollut ongelmia torjua Haaralan laukausta.

Kotijoukkueen neljännessä vaihdossa Salomo Ojala tuli hyökkäykseen Noah Lundströmin tilalle. Ilveksen ensimmäisen varoituksen vastaanotti Joona Veteli. Vierasjoukkue teki perään 65. minuutilla ensimmäisen vaihtonsa, kun Marius Söderbäck teki tilaa Maksim Stjopinille, joka sai siten alle ensimmäiset minuuttinsa Veikkausliigassa tällä kaudella. EIF:n hyökkäyspäädyssä Eetu Puro lähetti kovan laukauksen reilusta 20 metristä, mutta Otso Virtanen poimi pallon kiinni varmasti. 75. minuutilla Maksim Stjopin ja Santeri Haarala olivat lähellä iskeä Ilveksen toisen maalin nopeasta vastahyökkäyksestä. Stjopin jakoi pallon Haaralalle, jonka ratkaisuyrityksen puolustaja Kalle Katz ehti kuitenkin vielä peittämään.

80. minuutilla Ilves teki toisen vaihtonsa, jossa Lauri Ala-Myllymäki tuli kentälle Joona Vetelin tilalle. Samalla myös kotijoukkue vaihtoi Simon Lindholmin tilalle Arttu Sivosen. Heti vaihtojen jälkeen lukemat muuttuivat 0-2:een, kun vasemmalla laidalla puolustajaa haastanut Oiva Jukkola lähetti pallon kohti takakulmaa ja peliväline upposi suoraan sisään. 81. minuutilla syntynyt maali oli Jukkolalle Veikkausliiga-kauden kolmas. Syötön maaliin tarjosi Anton Popovitch.

Vierasjoukkueen kolmannessa vaihdossa Matias Kivikko Arraño teki tilaa Mohammed Umarille 84. minuutilla. EIF sai aivan varsinaisen peliajan lopussa vapaapotkun rangaistusalueen kulmalta, mutta Lucas Forsten-Kaufmannin laukaus kilpistyi Ilveksen muuriin. Toisessa päädyssä Ilveksen kulmapotku tuotti vielä paikan Mohammed Umarille maalin eteen, mutta Ramilson Almeida venyi torjuntaan.

EIF:n ensimmäinen ottelu uudistuneella Tammisaaren kentällä päättyi näin Ilveksen 0–2-voittoon.