3-4-3
#8 Stjopin #29 Haarala #29 Haarala
vko.29 // 15.7.2024

Haka vei Pirkanmaan derbyn (FC Haka-Ilves 4-3)

Veikkausliigakauden toinen Pirkanmaan derby tarjosi kummankin joukkueen kannattajille tunteita laidasta laitaan. Seitsemän maalin jännitysnäytelmä kääntyi lopulta FC Hakan eduksi lukemin 4–3.

FC Hakan 90-vuotisjuhlaotteluna pelattu Pirkanmaan derby keräsi Valkeakoskelle 4347 katsojaa, joka on 2000-luvun isoin yleisömäärä Tehtaan kentällä. Ilves-kapteeni Otso Virtanen oli ensimmäistä kertaa vaihtopenkin puolella tällä kaudella, kun joukkueen uusi maalivahti Ville Seppä iskettiin heti tositoimiin.

FC Hakan Evangelos Patoulidis pääsi yrittämään jo toisella peliminuutilla huippupaikalta, mutta Seppä teki välittömästi Ilves-uransa alkuun loistavan jalkatorjunnan. Viidennellä minuutilla Ilves loi Joona Vetelille kelpo vetopaikan rangaistusalueen rajalle. Keskikenttäpelaajan laukaus nousi kuitenkin Haka-pelaajan kautta kulmapotkuksi, josta ei syntynyt tulosta.

Yhdeksännellä minuutilla Hakan Maissa Fall karkasi valkeakoskelaisten toiseen avopaikkaan, jossa Ville Seppä teki jälleen huipputorjunnan. Jälkitilanteessa kotijoukkueelta lähti vielä toinenkin laukaus, joka painui tolppaa nuollen ohi vasemmalta. 17. minuutilla Ilveksen oikealta laidalta edennyt hyökkäys oli päättyä Anton Popovitchin nappikeskitykseen takatolpalle Oiva Jukkolalle, mutta Haymenn Bah-Traore puolusti tilanteen loppuun asti ja ehti katkaisemaan viime hetkellä. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Popovitchin kova laukaus 30 metristä nousi yli maalin.

24. minuutilla Hakan Imani Lanquedoc osui keskialueella myöhässä Marius Söderbäckiä jaloille, mutta selvisi tilanteesta ilman varoitusta. 28. minuutilla kotijoukkueen Nicolas Dantas joutui rikkomaan Anton Popovitchin hienon syötön jälkeen keskelle leikannutta Aapo Mäenpäätä, mistä seurasi vapaapotku hyvältä paikalta 18 metristä. Maksim Stjopin yritti laukoa ovelasti muurin ali, mutta pallo pysähtyi kotijoukkueen pelaajaan.

Lopulta ottelun avausmaali syntyi 30. minuutilla FC Hakan nopeasta vastahyökkäyksestä. Evangelos Patoulidis jakoi pallon eteenpäin yhdellä yhtä vastaan -tilanteeseen Imani Lanquedocille, jonka tuikkaus upposi oikeaan alakulmaan ja muutti lukemat 1–0:aan.

Ilveksen vastaus tuli kuitenkin nopeasti, sillä lukemat muuttuivat 1–1:een jo seuraavalla minuutilla. Maksim Stjopinin vahva haasto oikealla laidalla avasi tälle tilaa rangaistusalueelle ja vasemman jalan laukaus painui varmasti ohi maalivahti Anton Lepolan.

Maalista entisestään virtaa saanut Stjopin yritti uudestaan parin minuutin päästä, mutta nyt kaukolaukaus painui hieman ohi vasemmasta alakulmasta. 39. minuutilla Hakan Maissa Fallille avautui hieman turhan helposti tilaisuus iskeä avausjakson kolmas maali, mutta tämän laukaus jäi voimattomaksi eikä tuottanut ongelmia Ilves-maalivahti Ville Sepälle.

Seuraavasta tilanteesta pallo kuitenkin saatiin maaliverkkoihin, kun Ilves siirtyi 1–2-johtoon 41. minuutilla. Marius Söderbäckin syöttö rangaistusalueen sisälle tarjosi ensin Maksim Stjopinille tekopaikan, mutta tämän yrityksen Anton Lepola vielä torjui. Paluupallo tuli kuitenkin suoraan Santeri Haaralalle, joka ei paikastaan erehtynyt vaan niittasi pelivälineen varmasti sisään.

Ottelun ensimmäinen varoitus nousi Hakan Rodrigo Macedolle 44. minuutilla. Kotijoukkue aloitti derbyn Ilvestä terävämmin, mutta keltavihreät nousivat peliin hiljalleen mukaan ja veivät avausjakson lopulta nimiinsä maalein 1–2.

Toisen puoliajan ensimmäinen ja ottelun 2–2:een tasoittanut osuma nähtiin jo 26 sekunnin pelin jälkeen. Kotijoukkue hyödynsi Ilveksen nukkumisen, kun Imani Lanquedoc jatkoi Hamann Bah-Traoren keskityksen takatolpalta keskelle ja Maissa Fallilla oli helppo työ siirtää pallo tyhjiin lähes maaliviivalta.

61. minuutilla Ilveksen Maksim Stjopin ja Santeri Haarala pelasivat hienosti yhteen terävässä vastahyökkäyksessä, jossa Stjopin sai lopulta Haaralan syötöstä avopaikan, mutta maalivahti Anton Lepola veti tilanteessa pidemmän korren.

Ilves teki minuutin päästä ensimmäisen vaihtonsa, jossa Roope Riski tuli kentälle Marius Söderbäckin tilalle. Keltavihreiden seuraava paikka tuli Anton Lepola torjuttua Oiva Jukkolan laukauksen eteensä, mutta Riski ei aivan ehtinyt irtopalloon. Hakan ensimmäisessä vaihdossa Rodrigo Macedo teki tilaa Ryan Mahutalle 65. minuutilla.

Heti vaihdon jälkeen Ilves haparoi omalla kenttäpuoliskollaan, mutta puolustus ehti lopulta paikkaamaan virheensä vaaralliselta näyttäneessä tilanteessa. Kotijoukkueen seuraavan varoituksen sai Nicolas Dantas 68. minuutilla. Seuraavat vaihdot perään tulivat 70. minuutilla, jolloin Haka vaihtoi Imani Lanquedocim tilalle Arlind Sejdiun ja Ilves Maksim Stjopinin tilalle Lauri Ala-Myllymäen.

Kotijoukkue oli varsin lähellä iskeä näyttävän johtomaalin pian vaihtojen jälkeen, mutta Tatu Miettunen ehti peittämään Maissa Fallin suoraan ilmasta lähteneen laukauksen. Keltainen kortti nousi seuraavaksi Hakan Guilherme Moraisille, joka liukui 20 metrissä Oiva Jukkolan jaloille 76. minuutilla. Jukkola asettui itse ampumaan vapaapotkua, joka nousi muurin kautta kulmapotkuksi, eikä jälkimmäinenkään erikoistilanne tuottanut tulosta.

Lopulta ottelun viides maali nähtiin 80. minuutilla, kun Ilves huudatti vieraskatsomonosaa kolmatta kertaa. Hienossa omasta päädystä lähteneessä hyökkäyksessä Oiva Jukkola jakoi ensin pallon vasemmalta laidalta keskiympyrään Lauri Ala-Myllymäelle, joka pääsi nousemaan 20 metriin asti ennen syöttöään oikealle puolelleen Santeri Haaralalle. Hyökkääjä otti rangaistusalueen sisällä yhden kosketuksen keskelle päin, millä sai vasemman jalkansa vapaaksi, ja lähetti taka-alakulmaan komean laukauksen, joka vei Ilveksen 2–3-johtoon. Osuma oli Haaralalle jo Veikkausliiga-kauden kahdeksas, jolla hän nousi sarjan maalipörssissä kolmanneksi.

Ilveksen kolmannessa vaihdossa Jere Riissanen tuli kentälle Aapo Mäenpään tilalle 84. minuutilla. Vierasjoukkue ei kuitenkaan onnistunut pitämään johtoasemaansa, vaan Haka nousi tasoihin 85. minuutilla. Keltavihreillä oli maalin edessä 6vs3-miesylivoima, mutta niin vain Maissa Fall loi pienestä tilasta paikan vapaaksi liikkuneelle Oliver Whytelle, joka laukoi 3–3-tasoituksen viidestä metristä.

Kotijoukkue teki maalin jälkeen 87. minuutilla triplavaihdon, joissa Marko Bacanin, Nikolas Talo ja Tuure Siira ottivat kentällä Oliver Whyten, Nicolas Dantasin ja Guilherme Moraisin paikat. Ilves loi vielä varsinaisen peliajan loppuun vaarallisen hyökkäyksen, mutta ensin Lauri Ala-Myllymäki ei aivan yltänyt puskemaan Joona Vetelin keskitykseen ja perään Santeri Haaralan laukauskaan lähes nollakulmasta ei löytänyt maalipuiden väliin.

Haka sen sijaan tarjosi tamperelaisille jääkylmän suihkun lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Evangelos Patoulidis haistoi Ilveksen rajaheitosta lähteneessä tilanteessa Santeri Haaralan syötön laidalta keskelle, ehti palloon ennen Juhani Pikkaraista ja kiersi hankalaan paikkaan joutuneen maalivahti Ville Sepän. Kreikkalaisen tyhjiin laukoma maali siirsi Hakan 4–3-johtoon ja räjäytti kotiyleisön tuuletuksiin.

Ilves sai vielä rakennettua viime hetkillä hyökkäyksen, jossa Maissa Fall joutui rikkomaan Santeri Haaralaa 25 metrissä. Vapaapotkusta tasoitusosumaa hakeneen Lauri Ala-Myllymäen yritys suuntautui kuitenkin vasemmalta ohi, ja sitä seurannut vihellys päätti ottelun valkeakoskelaisten eduksi.