AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.33 // 15.8.2024

FC Inter ihmettelee poliisin kantaa kannatuslakanoiden kieltämiseen

FC Inter ihmettelee poliisin kantaa kannatuslakanoiden kieltämiseen

Kuva: Tara Jaakkola

FC Inter Oy on saanut Lounais-Suomen poliisilaitokselta määräyksen kieltää kannatuslakanoiden käytön kotiotteluissaan.

Poliisi on perustellut päätöstään sillä, että kannatuslakanoita käytettäisiin pyroteknisten aineiden piilottamiseen, mikä vaarantaa ottelutapahtumien osallistujien terveyden ja turvallisuuden.

FC Inter Oy pitää tätä tulkintaa virheellisenä. Seuran mielestä poliisin antamat perustelut kieltomääräykselle ovat puutteellisia ja perustuvat subjektiivisiin ja yksilöimättömiin havaintoihin. FC Inter Oy korostaa, että Lounais-Suomen poliisilaitoksen päätös ei perustu objektiiviseen arviointiin, sillä viranomainen ei ole kuullut FC Interiä, seuran ottelutapahtumien turvallisuuspäällikköä, eikä Suomen Palloliittoa, joka säätelee jalkapallo-otteluiden turvallisuutta, tai eurooppalaisen jalkapallon kattojärjestö UEFA:n liigalisenssiehtojen määräämiä kannattajien nimettyjä edustajia (Supporter Liaison Officer) ennen määräyskiellon antamista.

FC Interin kanta on, että kannatuslakanat ovat olennainen osa suomalaista jalkapallokulttuuria ja ottelutapahtumien tunnelmaa. Niiden kategorinen kieltäminen vahingoittaa suoraan suomalaista jalkapallon kannatuskulttuuria ja sen kehitystä.

– FC Inter ja sen kannattajat ovat vuosien ajan toimineet tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa ottelutapahtumien tunnelman ja turvallisuuden kehittämiseksi. Tämänkaltaiset yksipuoliset päätökset heikentävät keskinäistä dialogiamme ja yhteistyötä ottelutapahtumien kehittämiseksi. Kokoontumislaki ja sen lisäys, 'Euroopan neuvoston yleissopimus turvallisuutta, turvatoimia ja palveluja koskevasta yhdennetystä lähestymistavasta jalkapallo-otteluissa ja muissa urheilutilaisuuksissa (1158/2021)', koskien kansallisia urheilutapahtumia ovat selkeitä siinä, että viranomaisten tulee huomioida yleisötilaisuuden turvallisuuskysymyksissä seuran ja kannattajien näkökulma, eikä sanella yksipuolisia ehtoja, kertoo Inter Oy:n hallituksen jäsen Julius Håkans.

FC Inter Oy korostaa kannatuslakanoiden ja pyroteknisten tuotteiden käytön erottamista toisistaan. Kannatuslakanat eivät ole kiellettyjä esineitä kokoontumislain tai Suomen Palloliiton turvallisuusmääräysten mukaan, toisin kuin pyrotekniset tuotteet.

FC Inter tuomitsee jyrkästi pyroteknisten tuotteiden käytön ottelutapahtumissaan. Seura noudattaa Suomen lainsäädäntöä ja Palloliiton turvallisuusmääräyksiä, jotka kieltävät ehdottomasti pyrotekniset tuotteet katsomoissa. FC Inter on sitoutunut takaamaan turvalliset olosuhteet kaikille otteluun osallistuville ja noudattaa kaikkia seuran käytössä olevia turvallisuustoimia estääkseen pyroteknisten tuotteiden käytön ottelutapahtumissa.

– Olemme noudattaneet kaikkia tapahtumajärjestäjälle annettuja määräyksiä ja turvallisuustoimia. Olemme esimerkiksi tehneet tiivistä yhteistyötä järjestyksenvalvojien kanssa ja toteuttaneet perusteelliset turvatarkastukset otteluihin saapuville kannattajille. Myös Palloliiton turvallisuusmääräykset ovat ohjanneet toimintaamme, ja olemme olleet tarkkoja siinä, että kaikki käytännön toimenpiteet ottavat huomioon pyroteknisten tuotteiden riskit, Julius Håkans toteaa.

FC Inter Oy on jättänyt tänään 15.8. valituksen Turun hallinto-oikeuteen, jossa se vaatii, että hallinto-oikeus määrää, ettei poliisin kieltoa kannatuslakanoiden käytöstä tule soveltaa siihen saakka, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu hallintotuomioistuimessa, ja että se kumoaa päätöksessä olevan kiellon kannatuslakanoiden käytöstä.

FC Inter toivoo, että viranomaispäätökset koskien ottelutapahtumien turvallisuutta tehdään jatkossakin yhteistyössä ottelutapahtumien järjestäjien, seurojen ja kannattajien kanssa, jotta jalkapallokulttuurin kehitys ja turvallisuus voidaan varmistaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisää uutisia