AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.34 // 21.8.2024

Tulosten takaa: ​Onko väliä saako vähävaraisen perheen lapsi harrastaa?

Tulosten takaa: ​Onko väliä saako vähävaraisen perheen lapsi harrastaa?

Harrastuksen tukeminen on ensiarvoisen tärkeää monelle lapselle.

Kuulin eräässä tilaisuudessa osallistujan toteavan, että eikö vähävaraisen perheen lapsi voi harrastaa "niitä maksuttomia harrastuksia?"

Maksuton harrastus voi olla yhtä hyvä kuin kallis ja kaiken vapaa-ajan vievä kurinalainen harrastaminen, jos harrastus on lapselle itselleen mieleinen ja iloa tuova. Parhaimmillaan mieleinen harrastus ehkäisee syrjäytymiseltä ja tukee monin tavoin lapsen kasvua ja kehitystä. YK:n lapsen oikeuksien mukaan turvallinen vapaa-aika ja harrastukset ovat jokaisen lapsen oikeus. Suuri osa harrastuksista on kuitenkin maksullisia, ja kulut voivat nousta pahimmillaan jopa tuhansiin euroihin vuodessa. Tähän ei läheskään kaikilla ole varaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa noin 12 prosenttia lapsista elää pienituloisessa perheessä. Viimeisimpien arvioiden mukaan etuuksien leikkausten vuoksi arviolta 17 000 lasta putoaa köyhyyteen. Erityisesti pitkittynyt pienituloisuus on haitallista perheille. Syyt pienituloisuuden taustalla ovat moninaisia, kuten ero, työttömyys tai sairastuminen. Itla on koonnut kattavasti tietoa lapsiperheköyhyydestä, sen syistä ja vaikutuksista sivulleen.

Työssäni SOS-Lapsikylässä kohtaan jatkuvasti perheitä, joissa rahat ovat hyvin vähissä. Silloin lapsen harrastus on usein se mistä joudutaan ensimmäisenä luopumaan - eikä moni lapsi pääse koskaan aloittamaan mielekästä harrastusta. Harrastustuki on silloin yksi keino auttaa haastavassa tilanteessa olevia perheitä ja lapsia.

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuki on auttanut tuhansia lapsia mieleisen harrastuksen pariin osana ehkäisevää työtä. Avun tarve on lapsiperheissä kasvussa: harrastustuen hakumäärät kasvoivat 39 % vuonna 2023.

Harrastuksella onkin usein valtavan iso merkitys haastavassa tilanteessa olevan perheen lapselle. Vanhemmilla on kasvava huoli lastensa hyvinvoinnista ja lasten toivotaan saavan kavereita harrastuksen kautta. Moni vanhempi kokee, että harrastus voi pelastaa lapsen oikeaan suuntaan elämässä.

Eräs harrastustukea saaneen lapsen huoltaja toteaa tuen merkityksestä näin: "Ilman tukea en olisi pystynyt mahdollistamaan lapsille harrastamista. Ennen harrastusta, lapseni oli eksynyt väärään seuraan ja huoli tulevaisuudesta oli suuri. Harrastus pelasti lapseni oikeaan suuntaan ja hän on todella sitoutunut harrastukseen."

Toivon, että pidämme Suomessa tulevaisuudessakin huolta lapsista ja siitä ettei lasten tarvitse elää köyhyydessä ja kokea ulkopuolisuutta. Moni ihminen ja taho haluaa auttaa, jotta lapsilla olisi yhdenvertaisemmat mahdollisuudet harrastaa. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään arkeen ja mielekkääseen harrastukseen.

Veikkausliigan ja SOS-Lapsikylän yhteistyökierros järjestetään nyt toista kertaa. Jalkapallo on yksi tuetuimmista harrastuksista – ja Unelmien kierros tuo seurat, pelaajat, kannattajat ja lahjoittajat yhteisen asian ääreen. Ottelukierros kannustaa osallistumaan keräykseen, jonka tuotot ohjataan Unelmista totta -harrastustukeen. Tuki mahdollistaa säännöllisen harrastuksen aloittamisen tai jatkamisen pienituloisten perheiden lapsille.

Päivi Häikiö
Ohjelmapäällikkö, SOS-Lapsikylä
Unelmista totta -harrastustuki


Lisää uutisia