Tulosten takaa: Erotuomaritoiminta muutoksessa
Erotuomaritoiminta Suomessa on läpikäymässä parhaillaan suuria muutoksia ja matkalla entistä parempaan suuntaan, uskoo Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist.
Kulunut vuosi on ollut suomalaisessa huippuerotuomaritoiminnassa myrskyisä. Palloliiton tekemä sisäinen tarkastus ja erotuomareidenkin alkuvuodesta mediassa esille tuomat tapahtumat osoittavat, että huippuerotuomaritoiminnan toimintakulttuurissa on tapahduttava muutoksia. Muutosohjelmaa, "Erotuomaritoiminta 2.0", on työstetty vuoden aikana. Rakenteet ja toimintatavat erotuomaritoiminnan kaikilla eri tasoilla tarkastetaan - isoja muutoksia on tulossa!
Jalkapallo ei kuitenkaan pysähdy. Samalla kun isoja muutoksia suunnitellaan, kaikkien erotuomaritoiminnan parissa toimivien fokuksen pitää pysyä myös kuluvassa kaudessa - jokaisen ottelun mahdollisimman laadukkaassa erotuomaritoiminnassa. Olen ylpeä, miten erotuomarit ryhmänä tähän ovat vastanneet. Kiitos kaikille erotuomareille!
Kun katson eteenpäin, näen kehittymiskohteiden lisäksi paljon valoa. Erotuomaripulasta on puhuttu useamman vuoden ajan. Kovalla työllä erotuomarimäärä Suomessa on saatu kolmessa vuodessa nousemaan yli 25 %. Vuonna 2021 Suomessa oli 1900 jalkapallo- ja futsalerotuomaria. Tänä vuonna päästäneen 2500 erotuomarin rajan yli. Kokonaisuutta katsoen erotuomareita riittää nykyään varsin hyvin, vaikka paikallisia haasteita toki vielä esiintyy. Tässä onnistumisessa korostuu yhdessä tekeminen. Kun jalkapallo- ja erotuomariyhteisössä toimimme yhdessä, meidän on mahdollista saavuttaa erinomaisia tuloksia.
On mahdotonta kirjoittaa erotuomaritoiminnan muutoksesta mainitsematta VAR-järjestelmää. Historialliset ensimmäiset Suomen sarjojen "VAR-ottelut" pelattiin Suomen Cupin välierissä 21.8. ja 22.8. Mattias Gestranius, Mika Lamppu ja FIFA:n lähettämät kouluttajat ovat yhdessä erotuomareiden kanssa tehneet pitkiä koulutuspäiviä, jotta erotuomarit olisivat mahdollisimman valmiita uuden järjestelmän käyttöönottoon. Alku näyttää lupaavalta.
VAR herättää paljon mielipiteitä ja tunteita. Eri sidosryhmät katsovat ymmärrettävästi asiaa vähän eri näkökulmista. Henkilökohtaisesti näen tärkeänä, että me Suomessa pysymme mukana lajin kansainvälisessä kehityksessä. Laji kehittyy koko ajan. Myöskään VAR-järjestelmä ei taatusti ole tällä hetkellä lopullisessa muodossaan. Itse pidän tärkeänä, että Suomessa pysymme mukana lajin kehityksessä ja sen sisällä myös erotuomaritoiminnan kehityksessä. Tämän sanottuani, ymmärrän myös puheenvuorot kustannuksista sekä fanien mielipiteet katsomokokemukseen liittyen. VAR-pilotin aikana (2024-2025) Suomessa pelataan VAR-järjestelmän kanssa kymmenkunta ottelua per vuosi. Siinä kertyy paljon arvokasta kokemusta. Lopullisten päätösten aika on vasta sen jälkeen.
Viimeisenä asiana haluan nostaa esille avoimuuden. Erotuomaritoiminnasta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Myös erotuomarit ovat avoimesti kertoneet omasta toiminnastaan. Haluamme olla edistämässä avointa ja läpinäkyvää kulttuuria. Minua ilahduttaa, että keskustelu erotuomaritoiminnasta on ollut laajaa. Tässäkin haluan painottaa yhdessä tekemisen tärkeyttä. On hyvä pohtia, mitkä olisivat parhaat foorumit eri sidosryhmien yhteiselle keskustelulle. Yhdessä toimimalla eri osapuolten yhteinen ymmärrys ja keskinäinen kunnioitus kasvaa. Siinä voittajina ovat suomalainen jalkapallo ja sen sisällä suomalainen erotuomaritoiminta, eli me kaikki.