AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.38 // 16.9.2024

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 23: Missä sinä olet ensi torstaina?

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 23: Missä sinä olet ensi torstaina?

Kuva: Elis Åberg / IFK Mariehamn

Tässä juttusarjassa Veikkausliigan kehityspäällikkö Eero Tuominen hekumoi täysin estoitta Veikkausliigan syksyn loppuratkaisujen ympärillä. Hekumointi perustuu tositapahtumiin eikä tekstin seassa ole ihmettelyistä huolimatta maksettua mainontaa tai edes sensuuria.

Väittävät, että kaikki tiet vievät Roomaan. Juuri tällä hetkellä kyseenalaistan tuon näkemyksen, sillä esimerkiksi tämän viikon osalta Rooma matkakohteena ei voisi vähempää kiinnostaa.

Tämän viikon torstaina kaikkien suomalaisten urheilun ystävien teiden täytyy viedä Lahteen. Korostan, urheilun ystävien. Vaikka olisit satunnainen Veikkausliigan seuraaja, sillä ei ole merkitystä. Merkitystä on sillä, että Lahdessa tarjoillaan torstai-iltana urheilullinen pitopöytä Päijät-Hämeen tapaan.

Kyseessä on FC Lahden ja IFK Mariehamnin kohtaaminen. Joku voisi sanoa, että torstai-iltana voittoa juhliva joukkue pelaa myös ensi kaudella Veikkausliigaa. Joukkueiden välinen piste-ero on tällä hetkellä yksi piste "saarelaisten" eduksi.

Lahden pimenevässä illassa on tarjolla kaikkea sitä mistä täysin avoimessa suomalaisessa urheilusarjassa on pohjimmiltaan kyse. Ja kaikesta tästä Veikkausliiga voi olla äärettömän ylpeä. Torstain makuelämyksessä ei ole näet pisaraakaan mitään keinotekoista, keksittyä tai väkisin kabinettien kätköissä väännettyä näennäistä jännitysmomenttia.

Ei ole enempää eikä vähempää kuin kaksi joukkuetta, jotka pelaavat sarjapaikan ja koko organisaation työpaikkojen puolesta, kun tätä asetelmaa oikein luihin sekä ytimiin viedään. Pöydällä hehkuvat kilpaa iltavalojen kanssa sadat tuhannet eurot, tulevaisuuden unelmat ja myös kaiken tämän murskaantuminen.

Syyskuisen viileässä, mutta tunnetasoltaan sitäkin kuumemmassa näytöksessä taistellaan iltakasteen saaneen luonnonnurmen kosketuksessa. Taklauksia, likaa, irronneita ruohon kimpaleita, höyryävää hengitystä sekä hentoa usvaa hetkillä, jolloin loppuvihellys on jo lähellä. Niin kaunista ja niin karua. Niin rehellistä.

Siksi kysynkin: Missä sinä olet torstaina? Oletko todistamassa suomalaista urheilukulttuurinäytelmää? Mukana hengittämässä aidon urheilun draamaa ja tunneskaalaa, joka ei tunne minkäänlaisia rajoja? Antamassa näytelmän pääosan esittäjille mahdollisuuden koskettaa sisintäsi tavalla, jonka voimasta suomalaisen jalkapallon kauneus herää sisälläsi uudella tavalla, kantaen läpi talven?

Hyvä. FC Lahden ja IFK Mariehamnin dramaattinen näytös käynnistyy torstaina kello 18. Jännitä tai nauti.

Ja tämäkin vielä!

Jos nyt pitäisi veikata, niin IF Gnistan pelaa ensi kaudella eurokentillä. Mietitäänpä torstai-iltaa odotellessa hetki sitä.

Lisää uutisia