AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.38 // 18.9.2024

​Toimitusjohtaja Marjamaa valmistautuu kaikkeen – Pelastaako helikopteri Veikkausliigan mestaruusjuhlinnat vai voiko ratkaisuna olla armeijan Hornet-hävittäjä?

​Toimitusjohtaja Marjamaa valmistautuu kaikkeen – Pelastaako helikopteri Veikkausliigan mestaruusjuhlinnat vai voiko ratkaisuna olla armeijan Hornet-hävittäjä?

Kaikkien aikojen Veikkausliigakausi etenee kovaa vauhtia kohti urheiluväen ansaitsemaa loppuhuipennustaan. Ilmassa leijuu silti massiviinen kysymysmerkki.

Mestaruustaistelun kannalta Veikkausliigan mestaruuspatsasta nostetaan todennäköisesti Kuopiossa tai Tampereella. Siis jos kaikki olisi näin yksinkertaista.

Mutta kun ei ole.

Tällä hetkellä sarjaa johtaa Kuopion Palloseura. Kolmen pisteen päässä on Helsingin Jalkapalloklubi. Kolmantena, viisi pistettä kuopiolaisista vaanii puolestaan yllätysvalmis Tampereen Ilves.

Kolmikolla on jäljellä kullakin neljä ottelua. KuPS voi varmistaa mestaruutensa jo syyskuussa voittamalla molemmat ottelunsa ja samalla HJK:n menettäen sopivasti pisteitä.

Vastaavasti mikäli Ilves voittaa seuraavan ottelunsa Tammelassa KuPS:aa vastaan, ja vielä seuraavan vierasottelunsakin HJK:n vieraana, alkaa lämpötila nousta myös Veikkausliigan toimistolla – tosin hieman eri syistä.

Tilanne saattaa nimittäin olla päätöskierroksella se, että taiteilija Timo Iivosen suunnitelman mestaruuspatsaan pitäisi olla päätöskierroksella samaan aikaan "nostovalmiudessa" Kuopiossa ottelussa KuPS-HJK sekä Tampereella ottelussa Ilves-SJK.

Positiivinen ongelma tunnistetaan myös Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan pöydällä.

– Mahdollinen logistinen ongelma tarkoittaisi valtaisaa jännitysnäytelmää mestaruusjahdin osalta ja se on hyvä niin.

Mitä suunnitelmia teillä on pahimman tai itseasiassa parhaimman vaihtoehdon varalle, että mestaruus ratkeaa viimeisellä kierroksella joko Kuopiossa tai Tampereella, toimitusjohtaja Marjamaa?

– Kaupunkien välillä on tosiaan melkoinen kilometrimäärä matkaa taitettavaksi, mutta jätetään vielä kopteri mainitsematta tässä.

Veikkausliiga on ollut vastaavan dilemman edessä useamman kerran ja tositoimiin jouduttiin syksyllä 2001. Tuolloin Tampere United pääsi juhlimaan mestaruutta Tampereella – kunhan mestaruuspatsas oli tuotu ensin Helsingistä HJK:n ja Hakan ottelusta Tammelaan. Tuolloin kyyditys tapahtui nopeusrajoitusten mukaisesti henkilöautolla silloisen markkinointijohtajan Hasse Kallströmin kuljettamana. Läheltä piti -tilanteita on ollut vuonna 2015 ja 2016. SJK:n voittaessa mestaruuden Seinäjoella 2015 kärkkyivät mestaruuspatsasta Lahdessa pelannut RoPS ja Kuopiossa pelaava HJK. Mikäli RoPS olisi ollut mestari, oli mestaruuspatsas sovittu kuljettavaksi seuralle Tampereelle, josta junalla kotiin matkaava seura olisi saanut sen yöksi kotiin. Mikäli HJK olisi ollut mestari, niin mestaruuspatsas olisi ajettu Helsinkiin odottamaan yöllä palaavaa joukkuetta.

2016 olikin hankalampi rasti. Mestaruudessa kiinni olleen IFM Mariehamnin kotisaarelta ei ole välttämättä nopeita keinoja poistumiseen. Mestaruuspatsas lähti Viking Linen kyydissä peliä edeltävänä lauantai-iltana kohti Ahvenanmaata. Jos olisi ollut enemmän syysmyrskyjä, niin lähtö olisi ollut perjantaina. Laivat voivat pahimmissa myrskyissä ohittaa saaren, joten olisi varauduttu mestaruuspatsaan kierrokseen Tukholman kautta. HJK oli kärkkymässä myös mestaruutta ja mikäli otteluissa olisi käynyt toisin, niin patsas olisi tullut takaisin Helsinkiin maanantaina aamupäivällä.

Oletteko selvittäneet esimerkiksi helikopterin käyttömahdollisuutta päätöskierroksella?

- 2016 selvitettiin helikopterikyytiä. Ongelmaksi muodostui, että kalliista hinnasta huolimatta ei syysaikaan ollut takuita, että kopteri varmasti lentää, koska sääolosuhteet voivat peruuttaa lennot meren yli lentäessä.

Mitä tehdään hypoteettisessa tilanteessa, jossa patsas on esimerkiksi Kuopiossa, mutta loppusekuntien ratkaisujen takia patsaan pitäisikin olla lopulta kuitenkin Tampereella?

– Varma ratkaisu on mestaruuspatsaan pikakyyditys Tammelaan autolla, mutta kenties katsastamme helikopterimahdollisuudet, jolloin juhlien alkamisen ei tarvitsi venyä. Hornet-hävittäjien kenttiä taitaa olla mm. Siilinjärvellä ja Pirkkalassa, mutta en usko armeijan alkavan salamakyyditsemään mestaripatsasta, vaikka upeasta hetkestä onkin kyse.

Entäpä sitten mitalit? Joudutaanko niitäkin tilaamaan tuplamäärät kaiken varalle?

– Mitaleita on tuplamäärät, mutta jos tämä menee oikein syheröiseksi, niin voi olla jotain mitalisarjaa pitää vielä hankkia lisää.

Menetkö takuuseen siitä, että mikä tahansa joukkue mestaruutta juhliikin, ehtii patsas mukaan esimerkiksi mestaruussaunan lauteille?

- Millä ja minne tahansa mestaruuspatsas tuodaankin paikalle, niin uskon saunomisperformanssin venyvän mestarin osalta sen verran pitkään, että sitä päästään kyllä iloisesti kylvettämään juhlissa.

Veikkausliigan mestaruuden kannalta jättimäisen tärkeät tulevat pelit

Pe 20.9. klo 20 VPS – HJK
Hanki liput tästä .

Ti 24.9. klo 19 Ilves – KuPS
Hanki liput tästä

Jos et pääse paikalle, niin kaikki Veikkausliigan ratkaisupelit näet Ruudusta

Lisää uutisia