vko.39 // 24.9.2024

Ilves otti todellisen avainvoiton (Ilves-KuPS 1-0)

Ilves kaatoi sarjajohtaja KuPS:n Tammelan iltavalaistuksessa maalein 1–0 ja nousi yhä vahvemmin mukaan Veikkausliigan mestaruustaistoon.

Kotijoukkueen ensimmäinen maalintekoyritys tuli yhdeksännellä minuutilla, kun Lauri Ala-Myllymäki pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan tuntumasta, mutta napakka veto suuntautui kohti maalivahti Johannes Kreidlia. 14. minuutilla KuPS sai hyvältä paikalta 17 metristä vapaapotkun, joka kuitenkin pysähtyi Ilveksen muuriin. Kolme minuuttia myöhemmin oli Ilveksen vapaapotkun vuoro hieman kauempaa noin 25 metristä, mutta tästäkään tilanteesta ei syntynyt todellista uhkaa.

Ottelun alku oli pitkälti hyvin tarkkailevaa pelaamista, jossa ei turhia riskejä otettu, mutta 21. minuutilla kuopiolaisten avausmaali oli jo senttien päässä. Nopeassa vastahyökkäyksessä vasemmalta laidalta mukaan nousseen Clinton Antwin keskitys tavoitti toisella puolella vapaana olleen Otto Ruopin, jonka yhdeksästä metristä lähtenyt suora laukaus ohitti jo Otso Virtasen, mutta Juhani Pikkarainen siivosi pallon maalivahdin takaa aivan maaliviivan tuntumasta.

26. minuutilla Ilveksen Oiva Jukkolan kulmapotku tavoitti takatolpalta Roope Riskin, joka veto suoraan ilmasta nousi yli etukulmasta. Kamppailun ensimmäisen varoituksen sai 31. minuutilla keskialueella Jukkolan nousun pysäyttänyt Otto Ruoppi. KuPS kävi toistamiseen lähellä avausmaalia 35. minuutilla, kun Axel Vidjeskogin laukaus rangaistusalueen sisältä kolahti ylärimaan.

Hivenen kenttätapahtumien vastaisesti ottelun avausmaalin iski kuitenkin kotiyleisön riemuksi Ilves. Lauri Ala-Myllymäki raastoi pallon keltavihreille keskikentällä ja pelasi eteenpäin Oiva Jukkolalle, jonka etenemisen jälkeen lähtenyt laukaus rangaistusalueen rajalta kimposi puolustaja Clinton Antwin jalasta takakulmaan. Ilves-kasvatin osuma siirsi kotijoukkueen 1–0-johtoon 37. minuutilla.

41. minuutin kohdalla KuPS:n Vidjeskog kolautti peliä avaamassa olleen Juhani Pikkaraisen jaloille, mutta selvisi tilanteesta ilman varoitusta. Jukkolan maali jäi avausjakson ainoaksi, joten tauolle mentiin kotijoukkueen johdossa.

Toisen jakson alussa Adeleke Akinyemi oli lähellä karata läpiajoon Lauri Ala-Myllymäen pystysyötöstä, mutta hyökkääjä ei aivan saanut hankalaa palloa haltuunsa eikä päässyt siten jatkamaan suoraan kohti maalia. Seuraavaksi Ibrahim Cissén räikeä rike pysäytti Jorginhon etenemisen, mutta KuPS-puolustajakin pääsi tilanteesta ilman varoitusta. Seuranneessa vapaapotkussa Oiva Jukkolan keskitys tavoitti Ala-Myllymäen rangaistusalueen sisältä, mutta tämän suora jatkoyritys suuntautui ohi vasemmalta.

Tunnin kohdalla Samuli Miettisen keskitys tuli hieman yllättäen Anton Popovitchin yli Axel Vidjeskogin ulottuville, mutta tämä ei ehtinyt reagoida nopeasti tulleessa tilanteessa. Lucas Rangelille avautui myös vetopaikka irtopallosta, mutta tämän kuti nousi railakkaasti päätykatsomon puolelle.

66. minuutilla Ilveksen Anton Popovitch kaadettiin keskialueella, mikä jätettiin myös viheltämättä, vaikka rike vaikutti varsin selvältä. Petteri Pennanen hyödynsi tilanteen ja tarjosi syötön rangaistusalueen sisään nousseelle Ousmane Diawaralle, jonka vasemman jalan laukauksen Otso Virtanen torjui hyvin etualakulmasta.

Pian perään KuPS-maalivahti Johannes Kreidl esitti kauden kylmäpäisimpiin lukeutuneet askelharhautukset Ilveksen prässin alla, mutta lopulta tämän nousu rangaistusalueen ulkopuolelle asti oli kostautua, kun Ilves pääsi kiinni palloon. Maksim Stjopin tuikkasi pelivälineen maalivahdin jaloista eteenpäin Lauri Ala-Myllymäelle, jonka nopea laukaus lähti suoraan syötöstä KuPS-pelaajien yli, mutta suuntautui aavistuksen ohi vasemmalta.

Toisessa päädyssä KuPS sai vapaapotkun vasemmalta puolelta rangaistualueen rajalta, mutta Clinton Antwin veto nousi yli reilusti maalin. Ilveksellä oli maukas tilaisuus siirtyä kahden maalin johtoon 81. minuutilla, kun keltavihreät karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Joona Veteli jakoi pallon eteenpäin Adeleke Akinyemille, joka harhautti Ibrahim Cissén tehden tilaa laukaukselleen, mutta hyökkääjän ratkaisuyritys suuntautui päin maalivahti Johannes Kreidliä.

Pelin painopiste oli Ilveksen puolustusalueella, mutta kotijoukkueen puolustus pysyi pääosin tiiviinä eikä KuPS:lle ollut avautua aivan huippupaikkoja. KuPS oli kuitenkin vielä lähellä toistaa kauden ensimmäisessä Veikkausliiga-kohtaamisessa nähdyn tempun ja tarjota Ilvekselle kylmän suihkun ottelun viimeisestä hyökkäyksestä. Tuolloin kuopiolaiset iskivät voittomaalin ja olivat nytkin lähellä tasoittaa pelin, kun Ibrahim Cissén pusku vasemmalta puolelta maalinedustalle kimpoili takatolpalle Jonathan Muzingalle, jonka laukaus nousi keltavihreiden helpotukseksi yli etukulmasta. Tätä seurasi päätösvihellys, joka vapautti kotijoukkueen ja -yleisön juhlimaan äärimmäisen tärkeätä voittoa.