AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.41 // 7.10.2024

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Tammelan Stadionille

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Tammelan Stadionille

Kuva: Jimi Soinila

Tampereen keskustassa sijaitseva Ilveksen kotiareenana toimiva Tammelan Stadion on saanut Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon.

Stadionin kortteli sisältää jalkapallostadionin, asuin- ja liiketiloja. Palkinnon myönsi Suomen Arkkitehtiliitto, SAFA, 11. kertaa.

– Arkkitehtuurin Finlandia 2024 -tunnustus korostaa ainutlaatuisen Tammelan Stadionin merkitystä kaupunkikulttuurille. Stadion on todiste onnistuneesta yhteistyöstä ja yhteisestä visiosta, joka on tuonut meille jotain poikkeuksellista. Olen iloinen, että juuri Tampereella uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja, ja täällä tehty työ huomataan laajasti, sanoo pormestari Kalervo Kummola Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Palkinnon saajan viiden finalistin joukosta valinnut journalisti Antti Kuronen vaikuttui siitä, miten Tammelan Stadion on sovitettu suhteellisen pienelle tontille, keskelle Tampereen keskustan asuinkortteleita ikään kuin piiloon muulta maailmalta. Hänen mielestään Tammelan Stadion tuo ihan uudenlaista ajattelua kaupunkisuunnitteluun.

– Stadionia ei ole rakennettu monumentiksi, jota ulkopuolisten tulisi ihailla. Se on päinvastoin rakennettu salaiseksi jalkapallopyhätöksi, joka avautuu vasta kun astuu kadulta sisään, Kuronen pohtii.

Hän pitää hyvänä sitä, ettei korttelia ole pyhitetty pelkästään jalkapallolle, vaan siitä hyötyvät muutkin. Ja myös ekologisuus on otettu huomioon siinä, että stadionille pääsee helposti julkisella liikenteellä.

Lisää uutisia