#9 Muzinga #6 Savolainen
vko.22 // 31.5.2024

KuPS vei kärkikamppailun nimiinsä (Ilves-KuPS 1-2)

Kuva: Jimi Soinila

Viimeiset puoli tuntia alivoimaisena pelannut Ilves joutui taipumaan kärkikamppailussa 1–2-tappioon, kun KuPS ratkaisi ottelun viimeisestä paikastaan lisäajalla.

Sarjan kärkikamppailu ja aurinkoinen kesäpäivä olivat jälleen houkutelleet Tammelan Stadionin lähes täyteen. 7209 katsojaa on loppuunmyydyn Pirkanmaan derbyn jälkeen Ilveksen toiseksi paras yleisömäärä tällä kaudella.

Ottelun ensimmäiset lupaavat hyökkäysaihiot tulivat neljän minuutin kohdalla, kun Ilves oli ensin lähellä murtautua rangaistusalueen sisään ja heti perään KuPSin vastahyökkäys tuotti vieraille kulmapotkun. Petteri Pennasen antaman kulmapotkun jälkitilanteessa Jaakko Oksanen lähetti pallon rangaistusalueen kulmalta takaisin vastakkaiselle takatolpalle, josta Pennanen sai vielä käännettyä pelivälineen maalinedustalle. Lopulta pallo löysi Jonathan Muzingan kautta juuri ja juuri maaliviivan yli. KuPS siirtyi 0–1-johtoon ottelun kuudennella minuutilla.

Hieman ennen yhdeksännen minuutin täyttymistä Ilveksen Vincent Ulundu haki vasurillaan takayläkulmaa Ilveksen syöttöketjun päätteeksi, mutta laukaus karkasi selvästi yli maalin. Ensimmäisen 20 minuutin aikana saatiin jo näytteitä kummankin joukkueen laadukkaasta syöttöpelistä.

Alkukauden upeat Ilves-maalit saivat jatkoa ottelun 34. minuutilla, kun Jorginho tykitti pallon etukulmaan Ilveksen näyttävän hyökkäyksen päätteeksi. Tatu Miettusen loistava avaus oman rangaistusalueen kulmalta lähetti Ilveksen nopeaan hyökkäykseen, jossa pallo kiersi Vincent Ulundun, Joona Vetelin ja Santeri Haaralan kautta taustalta hyökkäykseen mukaan nousseelle portugalilaiselle, joka viimeisteli suoraan yhdellä kosketuksella ja muutti lukemat 1–1:een.

40. minuutilla oli vuorossa KuPSin oivaltava kulmapotkukuvio, joka ei ollut kaukana onnistumisesta. Hetkeä myöhemmin vieraiden Joslyn Luyeye-Lutumba tykitti kovan volleyn suoraan ilmasta, mutta pallo nousi yli etukulmasta. Ilveksen johtomaali oli myös vielä hyvin lähellä, kun Jorginhon syöttö maalinedustalle kimposi KuPS-puolustajan kautta sivuverkkoon. Tauolle mentiin tasalukemissa 1–1, jotka olivat varsin oikeutetut.

Ensimmäisellä puoliajalla vahvasti esillä ollut Jorginho oli jälleen tapahtumien ytimessä toisen puoliajan alussa, kun KuPSin Taneli Hämäläisen taklaus tuotti vieraille jakson ensimmäisen varoituksen. Ensimmäisen 15-minuuttisen aikana kummallakin joukkueella oli kelpo aihioita, mutta viimeiset syötöt ja kosketukset jättivät järjestäen parantamisen varaa.

Ilveksen ottelu sai mutkia matkaan 63. minuutilla, kun Jorginhon myöhästynyt taklaus hyökkäyspäädyssä tuotti portugalilaiselle toisen keltaisen kortin ja ulosajon. Alivoimalle joutuneet keltavihreät joutuivat luonnollisesti pudottamaan ryhmitystään, mikä käänsi pallonhallintaa KuPSille. Vierasjoukkueen kolmannen varoituksen vastaanotti pallon riistänyttä Doni Arifia rikkonut Jaakko Oksanen 74. minuutilla.

Ilveksen hyvä pallollinen jakso ja Vincent Ulundun yksilösuoritus olivat perään lähellä viedä keltavihreät johtoon 76. minuutilla. Ulundu nousi oikealta laidalta rangaistusalueen sisälle ja lähetti kierteisen vasemman jalan laukauksen kohti takayläkulmaa. Kotiyleisö oli jo valmistautumassa maalihuutoon, mutta pallo nousi harmittavasti yläriman kautta päätykatsomoon. Samalla Ilves vaihtoi Doni Arifin tilalle Felipe Aspegrenin.

Viisi minuuttia myöhemmin Ilves lähti KuPSin kulmapotkun jatkotilanteesta vastahyökkäykseen, jossa Oiva Jukkola vapautti Santeri Haaralan nokikkain Johannes Kreidlin kanssa. Maaliltaan vastaan tullut KuPS-maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan Haaralan yrityksen ja pitämään lukemat tasoissa.

85. minuutilla oli Petteri Pennasen vuoro yrittää johtomaalia toisessa päädyssä, mutta Otso Virtanen torjui KuPS-kapteenin kovan kaukolaukauksen yli maalin. Ilves teki perään kaksi vaihtoa, joissa Vincent Ulundu ja Santeri Haarala tekivät tilaa Maksim Stjopinille ja Marius Söderbäckille.

Vaihtopelaajat toivatkin kentälle vielä lisää juoksuvoimaa ja virtaa, joilla Ilves loi vielä muutaman tilanteen hyökkäyspäätyyn. Pisteiden jako oli jo hyvin lähellä, mutta lopulta KuPS onnistui hyödyntämään ottelun viimeisen tilanteensa. Clinton Antwi lähetti vasemmalta laidalta keskityksen takatolpalle, josta Saku Savolainen puski lukemat 1–2:een. KuPS-pelaajan molemmat kädet olivat puskutilanteessa puolustavana osapuolena olleen Felipe Aspegrenin hartioilla, mutta tilanteesta ei vihelletty rikettä.

Ilves ei enää kyennyt vastaamaan lisäajan neljännellä minuutilla syntyneeseen osumaan, joten kärkikamppailu päättyi sarjan piikkipaikalla jatkavan KuPSin voittoon.