#15 Ala-Myllymäki
vko.31 // 4.8.2024

Ilves raapi pisteet matkaansa Oulusta (AC Oulu-Ilves 0-1)

Kuva: Iitu Lehtonen

Ilves otti toisen peräkkäisen voittonsa Veikkausliigassa, kun AC Oulu kaatui vieraissa maalein 0–1.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tuli kahdeksannella minuutilla varoituksen muodossa AC Oulun Daniel Barrow'lle, jonka holtittoman oloinen taklaus osui Otso Virtasen poissa ollessa kapteeninnauhaa kantaneen Tatu Miettusen jaloille. Ensimmäisenä maalintekoa pääsi yrittämään kotijoukkueen André Al-Sanati, jolle pallo kimpoili rangaistusalueen sisällä, mutta Jorginho ehti peittämään tämän vedon. 13. minuutilla Ilveksen Maksim Stjopin teki näppärällä harhautuksella itselleen tilaa ja nousi keskialueen yli, mutta syöttö Roope Riskille karkasi puolustajan suojaamana yli päätyrajasta.

Pallonhallinta oli vahvasti Ilveksellä, vaikkei huippupaikkoja vielä avautunutkaan. Toisessa päädyssä Ville Seppä torjui pienestä kulmasta lähteneen André Al-Sanatin laukauksen. 21. minuutilla Ilves sai noin 20 metristä vapaapotkun, jossa Jorginhon laukaus lähti terävästi kohti oikeaa yläkulmaa, mutta maalivahti Calum Ward torjui hyvin.

33. minuutilla Oiva Jukkola löysi Doni Arifin hyvältä alueelta rangaistusalueen sisältä, mutta tämän ensimmäinen kosketus petti tilanteessa. Ilves sai perään 25 metristä vapaapotkun, josta ei syntynyt maalintekoyritystä, vaikka keltavihreät pääsivätkin palloon käsiksi rangaistusalueella.

Tamperelaiset joutuivat tekemään ensimmäisen vaihtonsa 39. minuutilla, kun Maksim Stjopin loukkasi jalkaansa kontaktittomassa tilanteessa. Tilalle kentälle asteli Lauri Ala-Myllymäki. Ashley Coffeyn hölmöily heti Ilveksen vaihdon jälkeen tuotti Veikkausliigan maalipörssin kärkinimelle kaksi keltaista korttia. Ensimmäinen tuli Joshua Akpudjen kasvoihin nousseesta kyynärpääiskusta ja toinen heti perään typerästä tökkäyksestä Oiva Jukkolan kasvoihin. Kärkipelaajan ohella punainen kortti nousi AC Oulun päävalmentaja Konstantinos Bratsosille, joka ei Coffeyn ulosajoa sulattanut.

Neljän minuutin lisäaika tarjosi yhden maalipaikan, kun Lauri Ala-Myllymäki pääsi palloon käsiksi maalin edessä, mutta hieman voimattomaksi jäänyt pusku suuntautui maalivahti Wardin ulottuville. Taukovihellystä ennen nähtiin vielä Ilveksen ensimmäinen varoitus, jonka vastaanotti Joona Veteli.

Ylivoimalla pelannut Ilves otti vieläkin korostetumman hallinnan pelistä, mutta heti toisen puoliajan alkuminuuttien aikana keltavihreät eivät vielä onnistuneet murtamaan kotijoukkueen puolustusmuuria. Jo 55. minuutilla lukemat kuitenkin muuttuivat 0–1:een, kun Callum Ward torjui Joona Vetelin syöttöyrityksen eteensä ja Lauri Ala-Myllymäki sijoitti irtopallon varmasti alakulmaan.

63. minuutilla AC Oulu sai luotua vetopaikan rangaistusalueen sisälle, mutta Ilves-maalivahti Ville Seppä torjui Jesse Huhtalan kevyehköksi jääneen laukauksen varmasti. Neljä minuuttia myöhemmin Ilves teki kaksi vaihtoa, joissa Abdoulaye Kanté ja Marius Söderbäck tulivat kentälle Joona Vetelin ja Oiva Jukkolan tilalle.

Avausmaalin tehneellä Ala-Myllymäellä oli hyvä tilaisuus toiseen osumaansa Doni Arifin ja Jorginhon esityöstä 72. minuutilla, mutta suoraan syötöstä kohti etukulmaa lähtenyt laukaus kilpistyi oululaispuolustukseen. Kotijoukkueen tuplavaihto oli vuorossa 75. minuutilla, jolloin André Al-Sanati ja Daniel Barrow tekivät tilaa Yassin Daoussille ja Niklas Orjalalle.

Anton Popovitchin saama isku purkutilanteessa oman rangaistusalueen sisällä herätti hetkeksi huolta Ilves-leirissä, mutta keskikenttäpelaaja pystyi jatkamaan peliä lyhyen huoltotauon jälkeen.

Keltavihreiden kaksi seuraavaa vaihtoa tulivat 83. minuutilla, kun viime kaudella AC Oulua edustanut Danila Bulgakov sekä Aapo Mäenpää tulivat kentälle Anton Popovitchin ja Tatu Miettusen tilalle. Oululaiset vaihtoivat myös samalla kentälle Asla Peltolan ja vaihtoon tuli Dimitrios Metaxas.

87. minuutilla Ilvekselle sattui syöttövirhe, jossa Juhani Pikkarainen ehti kuitenkin paikkaamaan tilanteen liukutaklauksellaan. Varsinaisen peliajan viimeiset minuutit ja lisäaika eivät tuoneet muutosta lukemiin, vaikka kotijoukkue saikin vielä viime sekunneilla yhden erikoistilanteen 40 metristä. Vapaapotkuun johtaneesta tilanteesta nousi myös varoitus Abdoulaye Kantélle. Lauri Ala-Myllymäen 0–1-maali riitti tuomaan Ilvekselle arvokkaat kolme sarjapistettä.