HJK panostaa pelaajien arkeen ja erikoisvalmennukseen
HJK on jatkanut panostuksiaan pelaajien arjen tukitoimintoihin ja erityisvalmentamiseen.
- Menestyvässä joukkueessa pelaajien arki ja kokonaisvaltainen kehittäminen ovat entistä tärkeämpiä, kun halutaan saada taito ja potentiaali ulosmitattua. Tässä on aina parannettavaa, mutta päivittäisen taustaryhmän lisäksi olemme jo löytäneet hyviä toimijoita pelaajien kehittymisen tueksi, päävalmentaja Mika Lehkosuo toteaa tyytyväisenä HJK:n verkkosivuilla ennen lauantaina alkavaaVeikkausliiga kautta.
Harjoituskaudella HJK on jatkanut panostuksiaan pelaajien arjen tukitoimintoihin ja erityisvalmentamiseen. Suomalaisessa ammattiurheilussa tukitoimintojen resursointi perustuu yleensä aina kumppanuusmalliin. Toiminnan kehittämisessä Klubi onkin turvautunut laadukkaisiin ammattilaisiin, esimerkiksi hyvin keskeisenä toimintona HJK:n pelaajien tutkimukset ja hoito ovat vuodesta 2009 lähtien koordinoitu ja johdettu Dextran Urheiluklinikan ammattilaisten toimesta.
- Vammojen diagnosointi ja hoito ovat vain osa HJK:n lääkintähuollon kokonaisuutta. Haluamme ja voimme kehittyä seurana erityisesti vammojen ja sairauksien ennaltaehkäisyssä, mistä syystä on tärkeää kehittää myös tapoja auttaa pelaajia rasituksen, levon ja elämäntapojen hallinnassa. Yhdessä valmentajien ja lääkintähuollon kanssa pyrimmekin siihen, että erityisesti nuoret pelaajat kasvavat seurassa ammattiurheilijoiksi, joilla on tapa toimia ja tehdä oikeita valintoja myös kentän ulkopuolella, 15 vuotta HJK:ssa mukana ollut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Brinck toteaa. Viime vuonna HJK:n toisena lääkärinä aloitti liikuntalääketieteen erikoislääkäri Klaus Köhler, jonka vastuualueena on mm. pelaajien terveystarkastukset.
Fysiikkavalmennuksesta ja fysioterapiasta vastaavat arjessa Jaakko Piensoho ja Tony Elomaa, mutta tukena toiminnassa ovat mm. Suomen Urheiluhierojaopisto SUHO:n urheiluhierontapalvelut ja Suomen Urheilufysio SUF:n lihastasapainokartoitukset.
Tärkeitä palasia löytyy useita pelaavan kokoonpanon ulkopuolelta. Pelaajien tarpeita suorittamisen, fyysisen kuormituksen ja arjen suhteen on esimerkiksi pyritty parantamaan HJK:n edustusjoukkueen toiminnassa ravinto- ja unikoulutuksen avulla.
Ravintolavalmentaja Patrick Borg on myös pitkäaikainen HJK:n yhteistyökumppani ja unitutkija Henri Tuomilehdon palveluita on laajennettu ensimmäisen vuoden jälkeen myös akatemiapuolelle. Myös Sodexo on alkanut tuoda ratkaisuita arjen ruokailuihin harjoitusten yhteydessä ja erityisesti edustusjoukkueen nuorten pelaajien kouluttamisessa ruoan laittoon.
Uutena erityisalueena HJK on tänä vuonna aloittanut yhteistyön potkuvalmentaja Eeva-Maria Saaren kanssa pelaajien yksilövalmennuksen suhteen, kun pelaajilta saatiin hyvät kokemukset potkuvalmennuksesta talven harjoituskaudelta.
- Potkutekniikka on jalkapallon keskeisiä osa-alueita, johon monen ratkaisevan tilanteen tehot perustuvat. Tähän kiinnitetään Suomessa valmentautumisessa aivan liian vähän huomiota, itsekin huippupelaaja Saari toteaa.
Edustusjoukkueen pelaajien yksilövalmennusta on integroitu muuhun valmennukseen, ja huomiota on kohdistettu potkuvalmennuksen ja muun valmennustyön avulla mm. erikoistilannepelaamiseen, jonka viime kauden tuloksissa Klubissa jäi parantamisen varaa.
- Kuten joukkue myös harjoittelu ja pelaajan ura ovat kokonaisuuksia, joissa jokaisella osa-alueella on merkitystä. Toivon, että pelaajat saavat meidän eri alojen ammattilaisten avulla HJK:ssa hyviä eväitä kehittyä jalkapalloilijan erityisominaisuuksien lisäksi ammattiurheilijoiksi, Mika Lehkosuo toteaa.