AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.30 // 23.7.2024

​European Leagues ja FIFPRO Europe valittavat Euroopan komissiolle FIFA:n ottelukalenterista

​European Leagues ja FIFPRO Europe valittavat Euroopan komissiolle FIFA:n ottelukalenterista

Kuva: Juha Tamminen

Molempien järjestöjen päättävien elinten päätöksellä European Leagues ja FIFPRO Europe tulevat yhdessä jättämään virallisen valituksen Euroopan komissiolle vedoten kilpailulainsäädäntöön ja koskien FIFA:n kansainvälistä ottelukalenteria.

Eurooppalaiset ja liigat sekä pelaajayhdistykset ovat usean vuoden ajan kehottaneet FIFA:a kehittämään selkeän, läpinäkyvän ja reilun prosessin koskien kansainvälistä ottelukalenteria. Viimeisin muodollinen pyyntö lähettiin ennen FIFA:n kongressia toukokuussa 2024. Valitettavasti FIFA on jatkuvasti kieltäytynyt ottamasta kansallisia liigoja ja pelaajayhdistyksiä mukaan päätöksentekoprosessiin.

Kansainvälinen ottelukalenteri on nyt ylittänyt sietorajan, eikä ole kestävällä pohjalla kansallisten liigojen ja pelaajien terveyden kannalta. FIFA:n päätökset viime vuosina ovat toistuvasti suosineet sen omia kilpailuja ja taloudellisia intressejä jättäen huomiotta velvollisuutensa kattojärjestönä sekä vahingoittanut kansallisten liigojen taloudellisia intressejä sekä pelaajien hyvinvointia.

Kansalliset liigat ja pelaajayhdistykset, jotka edustavat kaikkia seuroja ja pelaajia kansallisella tasolla ja hallitsevat sopimussuhteita yhteisesti sovitulta pohjalta, eivät voi hyväksyä sitä, että kansainväliset säännöt päätetään yksipuolisesti.

Oikeudelliset toimenpiteet ovat nyt ainoa vastuullinen tie eurooppalaisille liigoille ja pelaajayhdistyksille, jotta voidaan suojella jalkapalloa, sen toimintaympäristöä sekä työntekijöitä FIFA:n yksipuolisilta päätöksiltä.

Valituksessa tullaan selvittämään se, että FIFA:n käyttäytyminen rikkoo EU:n kilpailulainsäädäntöä ja on merkittävää yksinoikeuden väärinkäyttöä. FIFA:lla on kaksoisrooli sekä kansainvälisen jalkapallon säätelijänä että kilpailunjärjestäjänä. Tämä luo intressiristiriidan, mikä taannoisten EU-tuomioistuinten esimerkkitapausten myötä vaatii FIFA:a käyttämään hallitsevaa asemaansa tavalla, joka on läpinäkyvä, puolueeton, ei-syrjivä ja asianmukaisessa mittakaavassa. FIFA:n toimet kansainväliseen ottelukalenteriin liittyen ovat kaukana näistä vaatimuksista.

Valitus, joka virallisesti jätetään European Leaguesin, La Ligan ja FIFPRO Europen nimissä, etenee samanaikaisesti yksittäisten liigojen ja pelaajayhdistysten kansallisilla tasoilla käynnistämien omien toimenpiteiden kanssa. Englannin, Ranskan ja Italian pelaajayhdistykset jättivät kanteen Brysselin markkinatuomioistuimeen kesäkuussa.

European Leagues ja FIFPRO Europe ovat jo tiedottaneet Euroopan komissiolle päätöksestään ja odottavat pääsevänsä työskentelemään tiiviissä yhteistyössä komission, asiankuuluvien julkisten tahojen sekä jalkapallon sidosryhmien kanssa läpi koko tutkintaprosessin.

Lähde: European Leaguesin ja FIFPRO Europen tiedote
Lisää uutisia