AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.34 // 22.8.2024

"Olisimme ansainneet voiton" - SJK:lle karvas pettymys cupin välierässä

"Olisimme ansainneet voiton" - SJK:lle karvas pettymys cupin välierässä

Otto Ruoppi upotti ratkaisevan pilkun. (Kuva: Juha Tamminen)

SJK koki dramaattisen tappion torstaina Suomen Cupin välierissä, kun KuPS nappasi voiton rangaistuspotkukilpailussa OmaSp Stadionilla.

SJK esitti väkeviä otteita ottelun alusta alkaen ja piti Veikkausliigan kärjessä olevan KuPSin aisoissa koko avausjakson ajan. Kerho tylsytti vieraiden hyökkäykset kerta toisensa jälkeen, pelasi pallon kanssa varmasti ja loi kourallisen potentiaalisia maalintekopaikkoja, joista kaksi tuotti tulosta. Tauolle mentiinkin SJK:n 2–0-johdossa.

Kotijoukkueen vahva hyökkäyspään myllytys alkoi ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen, kun Rasmus Karjalainen pelasi pallon pystyyn Tuomas Kaukualle, joka pääsi kokeilemaan maalintekoa suorasta juoksusta. KuPSin maalivahti Johannes Kreidl onnistui saamaan näppinsä väliin ja torjui tilanteen kulmaksi.

Valentin Gascin antama kulmapotku löysi Kelvin Piresin pään, mutta pallo suuntautui Kreidlin kautta yli. Pyry Hannola antoi tilanteesta seuranneen kulman, ja tällä kertaa Pires pääsi kokeilemaan maalintekoa jalallaan, mutta KuPS-puolustus blokkasi laukauksen.

Kerhon kova yritys palkittiin viimein 27. minuutilla. Gascin vapaapotkusta lähtenyt keskitys pomppi SJK:n kannalta onnekkaasti KuPS-puolustajien kautta Jaime Morenolle, joka pääsi pukkaamaan pallon päällään sisään maalin edestä.

Kotijoukkueen toinen osuma oli syntyä varkain ennen 40. minuutin täyttymistä, kun Pires päätti kokeilla maalintekoa keskiviivan takaa lähteneestä vapaapotkusta. Pallo leijaili Kreidlin yli, mutta pysähtyi lopulta maalin katolle.

SJK:n ei tarvinnut kuitenkaan odotella toista maaliaan pitkään, sillä Moreno iski illan toisensa 42. minuutilla. Kaukua riisti pallon keskikentällä ja vapautti nicaragualaisen läpiajoon, eikä Kerhon tähtihyökkääjä erehtynyt tontistaan.

KuPS teki tauolla peräti kolme vaihtoa ottaen sisään Petteri Pennasen, Ousmane Diawaran ja Ibrahim Cissen. Ärsyyntynyt vierasjoukkue ottikin hallinnan heti toisen jakson alussa ja loi painetta seinäjokelaisten kenttäpuoliskolle. Ensimmäinen huippupaikka tuli 52. minuutilla, kun Matias Siltanen pääsi tälläämään pilkun paikkeilta, mutta Markus Arsalon upea blokkaus pelasti tilanteen kulmaksi.

Vieraat onnistuivat iskemään illan ensimmäisensä tunnin paikkeilla, kun SJK pelasi huolimattomasti keskialueella ja menetti pallon kriittisessä paikassa, minkä myötä Diawara sai pallon boksissa ja tykitti pelivälineen Roope Paunion vartioimaan maaliin.

SJK kuitenkin vastasi kavennukseen mallikkaasti ja alkoi taas keskittyä myös hyökkäyspelaamiseen. Se oli myrkkyä kuopiolaisille, joiden kovin takaa-ajo tuntui lässähtävän maalin myötä. KuPS ei myöskään meinannut keksiä keinoja rikkoa Kerhon viiden pelaajan puolustuslinjaa, johon kotijoukkue siirtyi parikymmentä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Kerhon tilanne alkoi näyttää enemmän kuin hyvältä kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, sillä KuPSin Diawara otti pelitilanteen ulkopuolella illan toisen keltaisen korttinsa ja lensi punaisella ulos.

Diawaran ulosajosta huolimatta vieraat onnistuivat kuin onnistuivatkin taikomaan pelin tasoihin vajaalla kokoonpanolla. KuPS teki hirmuisen viimeisen rynnistyksen lisäajalla, ja Clinton Antwi tasoitti leikin viimeisillä sekunneilla vieden mittelön jatko-otteluun.

SJK ei onnistunut hyödyntämään miesylivoimaansa jatko-ottelussa, vaikka kotijoukkueella olikin pallollinen hallinta. Kerho rakensi ensimmäisellä 15-minuuttisella vain yhden potentiaalisen paikan, kun Jere Streng kurotti jalkansa Lewis Strappin matalaan keskitykseen, mutta pallo painui maalin ohi. Streng sai myös toisella 15-minuuttisella hyvän tilaisuuden – tällä kertaa maalin edessä Otto Kemppaisen keskityksestä – mutta Kreidl ja KuPS-puolustus pelastivat tilanteen kulmaksi. Myös Kemppainen ja Pires pääsivät kokeilemaan hyvistä paikoista, mutta tuloksetta.

Draama jatkui rangaistuspotkukilpailussakin, sillä ratkaisuun tarvittiin 20 laukojaa. Viimeisessä parissa SJK:n vetäjänä oli maalivahti Paunio, joka epäonnistui yrityksessään. Vieraiden Otto Ruoppi upotti pallon sisään ja vei kuopiolaiset Cupin finaaliin.

- Ansaitsimme 2–0-taukotilanteen, ja odotimme KuPSin tekevän muutoksia tauolle, kuten he tekivätkin. Siitä huolimatta he eivät saaneet luotua kovin erityisiä paikkoja. Lopulta he saivat tasoituksen lisäajan loppuhetkillä. Ehkä olimme siinä hieman väsyneitä, minkä takia menetimme johdon. Olisimme ansainneet voiton, ja siksi tämä harmittaa todella paljon. Meillä oli loistava Cup-taival, mutta nyt meidän täytyy vain päästä tästä tappiosta yli, kommentoi SJK:n päävalmentaja Stevie Grieve.

Lisää uutisia