AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.35 // 28.8.2024

​Ilveksen scouting-tiimi vahvistuu entisestään – Henri Määttä mukaan

​Ilveksen scouting-tiimi vahvistuu entisestään – Henri Määttä mukaan

Kuva: Jimi Soinila

Ilveksen Veikkausliiga-joukkueen taustayhtiö Ilves Edustus Oy uudisti urheilupuolen rakennettaan kauden 2024 alla. Uutena seuran sisäisenä toimintona Ilveksessä aloitti scouting-tiimi, jonka vahvuus kasvoi elokuussa kolmeen osa-aikaiseen henkilöön.

Ilveksen scouting-tiimi aloitti toimintansa seuran urheilujohdon alaisuudessa marraskuussa 2023, josta lähtien ryhmään ovat kuuluneet Simon Garnier ja Jyrki Ahola. Scouting-tiimi tekee yhteistyötä urheilutoimenjohtaja Miika Takkulan ja Ilveksen valmennuksen kanssa.

Ranskalainen Simon Garnier, 34, työskentelee Ilveksen ohella osa-aikaisesti hallitsevalle Yhdysvaltojen MLS-sarjan mestarille Columbus Crew SC:lle. Hän on toiminut aiemmin myös ranskalaisen Red Star FC:n ja HJK:n scouttina sekä on tuottanut raportteja Valioliiga-, MLS- ja Ligue 1 -seuroille toimiessaan maailman johtaviin urheilun data-analytiikkayhtiöihin lukeutuneessa InStat Sportissa. Garnier keskittyy vahvasti datapohjaiseen pelaaja-analyysiin.

52-vuotiaalla Jyrki Aholalla on paljon kokemuspääomaa nuorten pelaajien lahjakkuuden tunnistamisesta. Hän on toiminut valmentajana lukuisissa kotimaisissa seuroissa, kuten HJK:ssa ja AC Oulussa, jonka hän nosti päävalmentajana Veikkausliigaan kaudeksi 2021. Pelaajatarkkailijana hän on tehnyt töitä Suomen Palloliitolle, HJK:lle sekä Hollannin liigan yksittäiselle seuralle. Aholan erityisosaamista ovat kotimaisten sarjojen ja pelaajien tuntemus sekä kyky tunnistaa potentiaaliset nuoret pelaajat.

Uutena jäsenenä Ilveksen scouting-tiimiin on liittynyt Henri Määttä, 37, joka pääosin keskittyy ensi kauden joukkueen rakentamiseen, mutta oli myös apuna jo tämän kesän siirtoikkunassa. Hän on toiminut aiemmin KuPSin ja HJK:n scouttina sekä HIFK:n urheilutoimenjohtajana. Määttä on verkostoitunut vuosien varrella vahvasti eurooppalaiseen pelaajamarkkinaan. Hänen ensisijaisena työtehtävänään Ilveksessä on toimia Veikkausliiga-joukkueen pääscouttina ja vastata ensisijaisesti kansainvälisestä markkinasta sekä datapohjaisesta pelaajarekrytoinnista.

– Scouting-tiimimme tekee kaikessa hiljaisuudessa taustalla ison määrän töitä, millä he tukevat urheilujohdon ja valmentajiemme toimintaa sekä auttavat meitä rakentamaan mahdollisimman hyvän joukkueen. Heidän työstään on seuralle suuri apu, joka korostuu etenkin siirtoikkunoiden aikaan. Olen todella tyytyväinen scouting-tiimimme muodostamaan kokonaisuuteen, josta löytyy sopivasti erilaista osaamista ja vahvaa tuntemusta sekä Suomen että ulkomaiden pelaajamarkkinoista, sanoo urheilutoimenjohtaja Miika Takkula.

Henri Määttä on innoissaan liittymisestään Ilveksen scouting-tiimiin.

– Alun perin piti pitää välivuosi jalkapallosta, mutta se muuttui nyt välipuolivuotiseksi. Heti ensimmäisistä keskusteluistamme lähtien olen saanut ammattimaisen kuvan Ilveksen seurajohdon, urheilujohdon, valmennuksen ja koko organisaation toiminnasta. Tunnen entuudestaan suurimman osan Ilveksen pelaajista, päävalmentaja Joonas Rantasen kanssa olemme työskennelleet sekä kentällä että sen ulkopuolella ja urheilutoimenjohtaja Miika Takkulan kanssa olemme tehneet tiiviisti hommia yhdessä jo edellisessä seurassamme viimeisen neljän vuoden ajan, kertoo Määttä.

– Uskon, että oma osaamiseni tukee seuran toimintaa niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä autan löytämään potentiaaliset pelaajat datan avulla. Pitkällä tähtäimellä kehitämme scouting-prosessiamme ja rakennamme tiimimme kanssa seuran oman datapohjaisen pelaajakirjaston helpottamaan joukkueen rakentamista. Kokemus, aiemmat opit ja meriitit kyllä auttavat työssä, mutta joka päivä pitää pystyä parhaimpaansa ja kehittämään omia toimintamalleja.

Lisää uutisia