AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.38 // 18.9.2024

Ennakko: FC Lahti-IFK Mariehamn

Ennakko: FC Lahti-IFK Mariehamn

Kuva: Juha Tamminen

Torstaina Lahdessa Hiihtiksellä pelataan putoamiskamppailun kannalta äärimmäisen tärkeistä pisteistä, kun FC Lahti saa vieraakseen IFK Mariehamnin.

Lahti on pisteen ja sijan perässä IFK:a, kun jäljellä on enää neljä kierrosta.

Ennen Haastajasarjan alkua ja maajoukkuetaukoa FC Lahdella oli allaan kuuden ottelun tappioton putki. Putki ei kuitenkaan auttanut Lahtea nousemaan vielä pois karsijanpaikalta, mutta taistelu sarjapaikan uusimisesta tiivistyi. Edellä kierroksella Lahdella oli mahdollisuus nostaa pää pinnan yläpuolelle, sillä lahtelaiset kohtasivat samaan taisteluun ajautuneen AC Oulun. Syksyistä painiottelua muistuttanut kamppailu oli tasainen aivan ottelun loppuun asti, jolloin lukemat repesivät oululaisten 3–0-voitoksi. AC Oulu otti voitollaan viimeiselle neljälle kierrokselle massiivisen edun.

Tappiosta huolimatta putoamiskamppailu on edelleen tiukka. Suoran putoajan paikalla oleva Ekenäs IF nappasi edelliseltä kierrokselta pisteen ja nousi viiden pisteen päähän Lahdesta. Illan vastustaja on puolestaan pisteen edellä. AC Oulu kasvatti voitollaan piste-eron Lahteen viiteen pisteeseen. Tiukassa sarjatilanteessa jokainen piste on kultaakin kalliimpi, mutta Lahden pitää voittaa otteluita, jotta sarjapaikka säilyy mastojen juurella.

Myös IFK:lla on alla tappio, kun Gnistan kaatoi Grönvittin sunnuntaina 2-1, vaikka tapahtumiin nähden piste tai kolmekin olisi voinut lähteä IFK Mariehamnin matkaan. Väliin jäi kolme päivää aikaa valmistautua otteluun matkustamiseen.

- Toki on raskasta, kun on kaksi ottelua niin peräkkäin, mutta olemme henkisesti valmiita. Olemme valmiina menemään kentälle nauttimaan jalkapallosta, sillä ottelut ovat parasta tässä lajissa. Tiivis pelitahti juuri nyt ei ole meille ongelma, sillä tiedämme mitä se meiltä pelaajilta vaatii, Gnistania vastaan IFK:n maalin iskenyt Emmanuel Patut sanoo.

FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte uskoo, että kaikki tiedostavat ottelun tärkeyden vastustajaa myöten.

– Huomenna on iso ottelu. Tietysti kaikki sen tietävät vastustaja mukaan lukien. Ottelun voittajalla on mahdollisesti avaimet suoraan säilymiseen. Meidän tavoitteemme on ollut säilyminen ja siihen on kaksi tietä. Lyhyesti, sijoitumme kymmenenneksi ja voitamme huomenna. Huonompi tapa on jäädä karsijanpaikalla ja varmistaa sarjapaikka pitkän kaava mukaan. Meidän prioriteettimme on kerätä niin paljon pisteitä kuin mahdollista, Duarte alleviivaa.

Myöskään Patut ei lähde kiistämään torstain ottelun merkitystä yksittäisenä kamppailuna.

- Torstain ottelu on uskomattoman tärkeä, mutta kuten sanoin, kaikki joukkueessa henkisesti valmiina tuli vastaan mitä tuli. Jokainen tietää tehtävänsä kentällä ja olen varma, että kaikki tietävät mitä vaaditaan parhaan mahdollisen tuloksen ottamiseen.

- Meidän pitää mennä kentälle ja nauttia sekä haluan nähdä samanlaisen joukkue-esityksen kuin meillä on ollut 4-5 edellisessä ottelussa. Vahvaa luonnetta, energiaa ja itseluottamusta vaaditaan, mutta olen vakuuttunut hyvään tulokseen Lahdesta, Patut miettii.

Ennen maajoukkuetaukoa Lahden pelaajisto otti osumaa urakalla Valkeakoskella. Mikko Viitikko ja Riku Selander ovat joutuneet harjoittelemaan yhä kevennetysti. Varmasti sivussa ovat vain pitkäaikaispotilaat Daniel Koskipalo, Julius Tauriainen ja Eemil Laamanen, mutta flunssa-aalto on ollut yhä Lahden kiusana. Lahden harjoitusviikkoa on kiusannut myös se, että koulujen välisten yleisurheilukisojen johdosta Lahti ei ole päässyt harjoittelemaan tutulla kotinurmellaan.

IFK Mariehamn saa takaisin riviin pelikieltonsa sovittaneet Moustapha Sabon ja Hugo Cardoson, eikä joukkueella ole pitkästä aikaa yhtään pelaajaa pelikiellossa. Sivussa ovat ainoastaan pitkäaikaispotilaat Noah Nurmi ja Patrik Raitanen.

Erotuomari: Al-Emara Mohammad
AET 1: Valjakka Turkka
AET 2: Mantere Juuso
4.ET: Reitala Oliver


FC Lahti - IFK Mariehamn Lahden stadionilla torstaina 19.9. kello 18.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: FC Lahden verkkosivut, IFK Mariehamnin verkkosivut
Lisää uutisia