#6 Arifi
vko.23 // 7.6.2024

Pistejako Vaasassa (VPS-Ilves 1-1)

Kuva: Apollo Photo

VPS ja Ilves tasasivat pisteet Vaasassa pelatussa kärkikamppailussa, joka päättyi lukemiin 1–1.

Ottelun ensimmäinen tekopaikka syntyi kahdeksannella minuutilla VPS:n vapaapotkusta, jonka Joonas Vahtera antoi reilusta 20 metristä. Takatolpalle kiertänyt keskitys tavoitti Samu Alangon, jonka suora jatko ilmasta nousi vain hieman yli maalin.

Ilves eteni ensimmäisen 20-minuuttisen aikana muutaman kerran syöttöpelillään vaasalaisten rangaistusalueen läheisyyteen, mutta tie parhaalle maalintekoalueelle pysyi vielä tukossa. 24. minuutilla Roope Riskin laukaus seitsemästä metristä Santeri Haaralan pudotuksesta kimposi puolustajan kautta kulmapotkuksi, josta ei kuitenkaan tullut tulosta. Toisessa päädyssä kotijoukkueen kulmapotku tuotti torjuntatöitä Ilves-maalivahti Otso Virtaselle, mutta ei avausmaalia.

Puolustajasta kimmokkeen ottanut Vincent Ulundun laukaus rangaistusalueen rajalta oli lähellä tavoittaa Roope Riskin maalinedustalta, mutta VPS-maalivahti Rasmus Leislahti reagoi tilanteeseen nopeasti ja ehti palloon ensimmäisenä. Veikkausliigan maalipörssiä johtavan tanskalaishyökkääjä Mads Borchersin pusku vasemmalta laidalta tulleeseen keskitykseen puolestaan meni oikealta ohi.

VPS pääsi ensin ylivoimahyökkäykseen kolmella yhtä vastaan, mutta ei onnistunut hyödyntämään tilannetta. 41. minuutilla lukemat kuitenkin muuttuivat 1–0:aan, kun VPS iski johto-osuman nopeasta rajaheitosta lähteneestä tilanteesta, jota avitti myös Ilveksen hetkellinen nukahdus. Teemu Hytönen linkosi pallon oikealta laidalta 30 metristä Ilveksen puolustuslinjan selustaan, josta Mads Borchers laukoi pelivälineen takayläkulmaan yli Otso Virtasen.

Ilves teki toiselle jaksolle yhden vaihdon, jossa Aapo Mäenpää teki tilaa Felipe Aspegrenille. Kentälle tulleelle Aspegrenille tapahtui heti ensimmäisessä tilanteessa paha syöttövirhe, kun tämä yritti pelata pallon alas maalivahti Otso Virtaselle. Avausmaalin tehnyt Mads Borchers pääsi kuitenkin palloon ensimmäisenä, mutta Virtanen torjui hyökkääjän vedon ja piti lukemat ennallaan.

Jakson seuraavan maalipaikan VPS loi kulmapotkusta. Takatolpalta takaviistoon keskelle puskettu pallo löysi Jesper Engströmin, jonka laukauksen Juhani Pikkarainen blokkasi lähes maaliviivalta. Hetkeä myöhemmin tullut vaasalaisten kulmapotku puolestaan tavoitti maalinedustalta portugalilaistoppari Pedro Justinianon, jonka puskun Otso Virtanen kuitenkin torjui helpohkosti.

Kotijoukkueen seuraava tilanne oli todellinen avopaikka, mutta Ilves selvisi tästäkin ilman takaiskua. Puolustaja Martti Haukiojan koko kentän nousu tarjosi tälle ensin tekopaikan, mutta kymmenestä metristä lähtenyt laukaus suuntautui keskelle Otso Virtasen ulottuville. Ilves-maalivahdin torjuma pallo tippui seitsemään metriin Teemu Hytöselle, joka latasi pallon voimalla ohi puolityhjästä maalista.

Ilveksen tilaisuus tasoitukseen tuli 67. minuutilla, kun Marius Söderbäckin keskitys tavoitti Roope Riskin maalin edestä puolustajien välistä. Keskitys tuli kuitenkin aavistuksen verran korkeana, ja kurottamaan joutuneen hyökkääjän pusku karkasi hieman vasemmalta ohi. Tilannetta seuranneessa VPS:n toisessa vaihdossa Jesper Engström teki tilaa Juho Hyväriselle.

Ilves oli jo päässyt taas peliin paremmin kiinni ja kääntänyt painopisteen kohti vaasalaisten maalia. Lopulta palkinto tulikin komealla tavalla, kun Doni Arifi sai tilaa laukaukselleen rangaistusalueen rajalla ja lähetti kovan vasemman jalan kudin oikeaan yläkulmaan. 73. minuutilla syntyneeseen 1–1-tasoitukseen kirjasi maalisyötön Felipe Aspegren.

Pallonhallinta pysyi tasoituksen jälkeenkin pääosin Ilveksellä, mutta VPS piti keltavihreät poissa aivan parhailta tekopaikoilta. Pari minuuttia ennen täyttä aikaa Ilveksen Doni Arifi tarjosi hyvän syötön rangaistusalueen sisään Oiva Jukkolalle, jonka pienehköstä kulmasta lähteneen kudin maalivahti Rasmus Leislahti torjui kulmapotkuksi. Juuri ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Jukkola sai toisen mahdollisuuden rangaistusalueen rajan tuntumasta, mutta nyt laukaus suuntautui oikealta ohi.

Ilves jatkoi painostustaan kolmen minuutin pituisella lisäajallakin, mutta osumia ei enää nähty, joten kärkikamppailu päättyi lukemiin 1–1.