vko.32 // 11.8.2024

Ilves nousi kakkossijalle sarjataulukossa (Ilves-IFK Mariehamn 2-0)

Kuva: Jimi Soinila

Ilveksen voittoputki Veikkausliigassa kasvoi kolmeen otteluun, kun IFK Mariehamn kaatui Tammelan Stadionilla maalein 2–0.

Ilveksen hallitseman alun jälkeen ensimmäinen erikoistilanne tuli seitsemännellä minuutilla Marius Söderbäckin hankkimasta sivuvapaapotkusta. Santeri Haaralan keskitys oikealta laidalta tippui hyvälle alueelle maalinedustalle, mutta IFK Mariehamnin puolustus sijoittui oikein ja ehti palloon ensimmäisenä. 11. minuutilla Ilves jauhoi syöttöpelillään Roope Riskille paikan rangaistusalueen sisälle, mutta tällä kertaa pallo karkasi kärkipelaajalta tämän yrittäessä hakea tilaa ratkaisuyritykselleen.

Vierasjoukkueen ensimmäinen maalintekoyritys tuli 18. minuutilla maarianhaminalaisten tuoreen vahvistuksen Moustapha Sabon kaukovedosta, jonka Ilves-maalivahti Ville Seppä poimi varmasti kiinni. Nelisen minuuttia myöhemmin Hugo Cardoson kierteinen keskitys takatolpalle kaartoi hieman pitkäksi ja yli päätyrajasta. Ottelun ensimmäisen varoituksen sai keskialueella Lauri Ala-Myllymäkeä rikkonut Sebastian Dahlström 23. minuutilla.

Ilves iski avausmaalin pian edellisen perään tilanteesta, joka lähti hyökkäysalueen pallonriistosta. Jorginho pelasi pallon vasemmalta laidalta keskelle Marius Söderbäckille, joka lähetti haltuunottonsa jälkeen hienon syötön IFK Mariehamnin puolustuslinjan yli maalialueen rajalle nousseelle Matias Kivikko Arrañolle. Tämä jatkoi pallon päällään keskelle Roope Riskille, jolla oli helppo työ iskeä peliväline tyhjään maalin viidestä metristä. Ilves siirtyi 1–0-johtoon ottelun 25. minuutilla. Maali oli Riskille Veikkausliiga-kauden kuudes.

IFK Mariehamnin Hugo Cardoso lähetti 29. minuutilla jälleen vaarallisen oloisen keskityksen vapaapotkusta hyvälle alueelle takatolpalle, mutta pallo karkasi nytkin päätyrajasta yli. Seuraavaksi Roope Riskin ja Juhani Pikkaraisen hyvä yhteispeli tuotti ensin mainitulle vetopaikan rangaistusalueen sisälle, mutta maalivahti Matias Riikonen torjui hyökkääjän laukauksen kulmapotkuksi. Kyseisessä vastahyökkäyksessä vahvaan nousuun lähtenyt Pikkarainen käynnisti tilanteen oikea-aikaisella syötönkatkollaan omalla alueella 20 metrissä. Seuranneessa erikoistilanteessa Pikkarainen pääsi keskitykseenkin käsiksi maalinedustalla, mutta pusku jäi voimattomaksi ja Riikosen ulottuville.

35. minuutilla Ilveksen Joshua Akpudje ei yltänyt kunnolla palloon katkoyrityksessään, minkä myötä Hugo Cardoso pääsi laukomaan noin 11 metristä. Vedossa kulma oli kuitenkin jo kaventunut ja Ville Seppä torjui ongelmitta.

Lähes kaikissa IFK Mariehamnin tilanteissa mukana ollut Hugo Cardoso pääsi antamaan jakson lopussa vielä kaksi vapaapotkua oikealta laidalta. Ensimmäisessä takatolpalle lähtenyt keskitys oli laadukas, mutta painui Ville Sepän käsien kautta kulmapotkuksi. Toisessa juuri ennen taukovihellystä Cardoso yritti suoraa ratkaisua, joka kiersi kuitenkin selvästi ohi etukulmasta.

Avausjakson ensimmäinen puolituntinen oli Ilveksen selvää hallintaa, mutta viimeisen vartin aikana vieraatkin pääsivät peliin paremmin kiinni. Tauolle mentiin Roope Riskin maalilla tilanteessa 1–0.

Ilves sai toiselle jaksolle ideaalin alun, kun vierasjoukkueen Pedro Machadon Santeri Haaralaan kohdistunut rike rangaistusalueen kulmalla tuotti puolustajalle varoituksen ja keltavihreille rangaistuspotkun. Pallon taakse asettunut Haarala viimeisteli varmasti ja vei Ilveksen 2–0-johtoon 49. minuutilla. Kauden kymmenennen Veikkausliiga-maalinsa tehnyt hyökkääjä siirtyi samalla sarjan maalipörssin jaetulle kärkisijalle.

Kotijoukkueen maltillinen pallonkierrätys tuotti Oiva Jukkolalle kelpo vetopaikan 70. minuutilla, mutta Matias Riikonen torjui laukauksen kulmapotkuksi. Erikoistilanteessa korkeimmalle nousseen Tatu Miettusen pusku suuntautui hieman ohi oikeasta yläkulmasta. Kolmisen minuuttia myöhemmin keltavihreät liikuttivat jälleen palloa tyylillä, mutta hienolla harhautuksellaan vartijastaan jo ohi päässeen Matias Kivikko Arrañon syöttö keskelle ei enää tavoittanut joukkuekaveria. 75. minuutilla tulleen kulmapotkun jälkitilanteessa Santeri Haarala painoi 20 metristä komean volleyn kohti takakulmaa, mutta maalivahti Riikonen onnistui torjumaan.

Marius Söderbäck tavoitteli kaukolaukauksellaan takayläkulmaa varsinaisen peliajan lopussa, mutta pallo nousi päätykatsomon puolelle. Neljän minuutin lisäajan lopussa Doni Arifin laukaus oli vielä kimmota sisään, mutta Matias Riikonen venyi torjuntaan, joten lopputulokseksi kirjattiin 2–0. Kolmas peräkkäinen voitto nosti Ilveksen sarjataulukossa HJK:n ohi toiselle sijalle.