AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
VPS

Gnistan
vko.43 // 22.10.2024

Ennakko: VPS-Gnistan

Ennakko: VPS-Gnistan

Kuva: APOLLO PHOTO

Eurolopputurnauksen pudotuspelit saavat alkunsa Vaasassa tulevana keskiviikkona, kun mustavalkoinen VPS ja keltasininen IF Gnistan ottavat yhteen Lemonsoft Stadionilla satavuotiaiden joukkueiden räjähtävässä kohtaamisessa.

Veikkausliigan Mestaruussarja paketoitiin viimeisen kierroksen myötä viime lauantaina, ja Vepsulle se olikin myös ilon ja onnen päivä. 2-3 vierasvoitolla Hakasta Vepsu kiilasi valkeakoskilaisten eteen viidennelle sijalle, joka toi myös Raidalle ansaitun edun Eurolopputurnauksen pudotuspelejä varten pelaamalla seuraavat kaksi pudotuspeliä kotonaan.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela kertoo, että Raita on pyrkinyt säästelemään energiaansa tulevaa Gnistan-ottelua varten. Vepsun viime aikaisiin otteisiin Nuorela mainitsee olevansa tyytyväinen, ja ennakoi tapahtumarikasta peliä keskiviikolle.

- Harjoittelun kannalta valmistautumisemme otteluun on mennyt enemmän palautumiseen, koska pelasimme kovan matsin vasta viime lauantaina. Meillä on pitkä kausi alkaa olla takana, ja siksi olemme pyrkineet säästämään mahdollisimman paljon energiaa ollaksemme valmiita keskiviikkona. Pelimme on kulkenut sen verran hyvin viime aikoina, että luotamme tekemiseemme.

- Gnistan on mielenkiintoinen joukkue, jonka pelissä on paljon samoja elementtejä, mitä omassa pelaamisessamme. Heidän muotonsa tulee suurella todennäköisyydellä olemaan sama kuin meillä, joten ottelussa mennään ns. mies miestä vastaan. Paljon kaksinkamppailuja siis tiedossa, Nuorela ennakoi.

Kotijoukkueet olivat vahvoilla joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa liigakauden aikana. Huhtikuussa Vaasassa Kipinä oli Roope Pyyskäsen ja Jonas Enkerudin osumilla lähellä arvokasta vieraspistettä, mutta luu jäi lopulta käteen, kun vahvasti loppuhetket vyöryttänyt VPS nappasi 3-2 voiton. Elokuun alussa ensimmäistä "evakkopeliään" Töölössä pelannut Gnistan oli selkeästi vahvempi 3-0 lukemin. Virallisen 100-vuotisjuhlaottelunsa kunniaksi todella vahvasti pelanneen Kipinän maaleista vastasivat Vertti Hänninen, Tim Väyrynen sekä Jonas Enkerud.

Takana on pitkä sarjakausi ja edessä lyhyellä valmistautumisajalla pitkä reissu Vaasaan. Kaikesta huolimatta Gnistanin päävalmentaja Jussi Leppälahti vakuuttaa, että joukkue on valmis taisteluun.

– Me olemme täynnä virtaa keskiviikolle ja täysin valmiina laittamaan parastamme pöytään. Vepsu on hyvä jengi, ja osaa myllyttää suoraviivaisia hyökkäyksiä, mutta meillä on kyky vastata siihen, Leppälahti uskoo.

Gnistanin vahva, korkea prässi on tuottanut harmaita hiuksia useille vastustajille kuluneen kauden aikana. Leppälahti uskoo, että se on huomennakin ase, jolla altavastaajana lähtevän Gnistanin merkittävin keino haavoittaa vastustajaa.

– Lähdetään positiivisin mielin. Olemme altavastaajia, mutta tiedämme että voimme voittaa keskiviikkona, jos olemme parhaimmillamme. Tiedämme, että meitä ei haluta näissä peleissä kohdata, sillä olemme osoittaneet pystyvämme haavoittamaan joukkueita. Meillä on sarjan paras korkea prässi – käytetään sitä ja laitetaan kaikki likoon.

Nuorelan mukaan Raita ei odota yllätyksiä vastustajalta huomisen ottelun yhteyteen. VPS-luotsi kuitenkin huomauttaa, että Gnistan tulee peliin mitä todennäköisimmin varsin nälkäisenä ja hyvin valmistautuneena.

- Jos Gnistan pelaa sillä tavalla, mitä he ovat tähän asti pelanneet, on varmaa, että kentällä tulee tapahtumaan paljon. Olemme tarkastelleet Gnistania, emmekä usko, että yllätyksiä on pahemmin tiedossa. Heillä on paljon kokeneita ja laadukkaita pelaajia, ja he ovatkin olleet kovassa lennossa loppukaudesta.

- He ovat myös saaneet valmistautua aika rauhassa näihin peleihin, sillä pelattavaa ei ole ollut paljon. Täten he ovat myös kierrättäneet pelaajia paljon. Varmasti näämme nälkäisen, freesin ja näytönhaluisen Gnistanin huomenna. Kova matsi edessä, Nuorela tuumaa.

Gnistanin kokoonpanon tilanne säilyy muuttumattomana lauantain ottelusta. Sivussa loukkaantumisten vuoksi ovat Oliver Pettersson, Toni Takamäki ja Pauli Katajamäki sekä henkilökohtaisten syiden vuoksi poissa oleva Jonas Enkerud.

Erotuomari: Manninen Joona
AET 1: Lamppu Mika
AET 2: Silén Eetu
4.ET: Mäkinen Kalle


VPS - Gnistan Lemonsoft Stadionilla keskiviikkona 23.10. kello 18.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: VPS:n verkkosivut, Gnistanin verkkosivut