vko.39 // 28.9.2024

Ilves haki huippuarvokkaat pisteet (HJK-Ilves 0-1)

Kuva: Mira Lönnqvist

Ilves haki Helsingistä huipputärkeän 0–1-vierasvoiton, joka nosti keltavihreät Veikkausliigan kärkipaikalle ennen kierroksen muita otteluita.

Keltavihreät olivat lähellä maalintekoa jo viidennellä minuutilla. Jorginho pääsi Joona Vetelin avaavasta syötöstä vetopaikalle rangaistusalueen sisälle, mutta käänsi vielä keskelle syötön, jonka HJK-puolustus pääsi katkaisemaan. Jatkotilanteessa Veteli pelasi vetopaikan kuudentoista rajalle Anton Popovitchille, jonka laukaus pysähtyi maalivahti Jesse Östin torjuntaan. Irtopallokin tuli vielä Vetelille, jonka pienestä kulmasta lähteneen yrityksen Öst myös torjui kulmapotkuksi, mutta erikoistilanteestakaan ei syntynyt tulosta.

16. minuutilla Juhani Pikkaraisen keskitys tavoitti Adeleke Akinyemin takatolpalta viidestä metristä, mutta hyökkääjä ei päässyt pallon päälle ja pusku nousi yli maalin. 29. minuutilla HJK:n Daniel O'Shaughnessy tarjosi Lucas Lingmanille hyvän pystysyötön, mutta tämän syöttö rangaistusalueen reunalta maalinedustalle ei tavoittanut kotijoukkueen pelaajia. Peli oli Ilveksellä varsin hyvin hallussa ensimmäisellä puolituntisella, mutta todellisia maalipaikkoja ei ottelun alun tilanteiden jälkeen ollut avautunut kummassakaan päädyssä.

40. minuutilla Klubin Alessandro Albanese teki harhautuksellaan ja terävillä ensimmäisillä askelillaan tilaa itselleen vasemmalla laidalla ja lähetti syötön alueen sisälle noin kymmeneen metriin Kevor Palumetsille, jonka suora jatko nousi yli etukulmasta.

Juuri ennen lisäajan alkua Ilveksen Oiva Jukkola pääsi ohi kahdesta vartijastaan oikealla laidalla, mutta syöttö maalinedustalle Adeleke Akinyemille jäi hieman taakse. Jatkotilanteessa Lauri Ala-Myllymäki pääsi vielä laukomaan irtopallosta, mutta veto pysähtyi HJK:n pelaajamuuriin.

Aivan lisäajan lopussa kotijoukkueen Liam Möllerin huono kosketus tarjosi Ilvekselle pallonriiston noin 35 metrissä, mistä syntyikin vielä avausjakson viimeinen mahdollisuus avata maalihanat. Katkoon päässyt Akinyemi jatkoi pallon Joona Vetelille, joka pääsi nousemaan rangaistusalueen rajalle asti, mutta tämän laukaus jäi lopulta piippuun ja tilanne kuivui kasaan. Tauolle mentiin siten tilanteessa 0–0.

toisen jakson alussa Oiva Jukkolan epäonnistuneesta purusta lähtenyt tilanne tarjosi Kevor Palumetsille tilaisuuden yrittää irtopallosta rangaistusalueen rajalta, mutta laukaus nousi reilusti yli maalin. Pari minuuttia myöhemmin Alessandro Albenesen matala laukaus meni vasemmalta ohi.

Pian Ilveksellä oli tilaisuus siirtyä johtoon, kun Jorginho ja Lauri Ala-Myllymäki pohjustivat Oiva Jukkolalle vetopaikan noin kymmeneen metriin. Ilves-kasvatin sijoitus lähti suoraan syötöstä, mutta Brooklyn Lyons-Foster ehti blokkaamaan vedon liu'ullaan. Reilun tunnin pelin jälkeen oli vuorossa HJK:n vapaapotku vaaralliselta paikalta noin 22 metristä. Alessandro Albanesen etukulmaa tavoitellut laukaus kuitenkin pysähtyi Ilveksen muuriin. Toisessa päädyssä Anton Popovitch nousi kelpo vetopaikalle, mutta laukaus kohosi päätykatsomon puolelle.

Seuraava paikka tuli, kun Ilveksen Maksim Stjopin nousi terävästi laukaisuetäisyydelle, mutta 20 metristä lähtenyt vasemman jalan yritys kiersi oikealta ohi. Toisessa päädyssä Brooklyn Lyons-Fosterin laukaus rangaistusalueen kulman tienoilta nousi myös yli takakulmasta. Seuraavaksi toiselta puolelta hieman vastaavalta paikalta yritti Lee Erwin, mutta lopputulos oli sama.

Tilanteet saivat nopeasti jatkoa, kun Juhani Pikkaraisen hyvä avaus keskikentän keskustaan avasi Joona Vetelilille tilaa nousta. Tämä jatkoi pelivälineen eteenpäin Oiva Jukkolalla, joka eteni rangaistusalueen sisälle, mutta tämäkin laukaus painui hieman ohi taka-alakulmasta.

Lopulta ottelun avausmaali nähtiin 82. minuutilla, jolloin hienosti läpi ottelun kannustanut keltavihreä kannattajajoukko pääsi juhlimaan Ilveksen 0–1-maalia. Jorginhon korkea pystysyöttö tavoitti 20 metristä Oiva Jukkolan, joka jatkoi taidokkaasti pallon päällään taakseen Roope Riskille. Hyökkääjä osoitti jälleen kerran kylmää viimeistelytaitoaan ja ampui varmasti matalan laukauksen takakulmaan ohi maalivahti Jesse Östin.

Ilves oli lähellä iskeä lopullisen sinetin ottelulle lisäajan neljännellä minuutilla, kun Riskiltä syötön saanut Maksim Stjopin ohitti puolustajan rangaistusalueen sisällä, mutta laukaus ei löytänyt maaliverkkoihin asti. HJK sai vielä viimeisen mahdollisuutensa 40 metristä vihelletystä vapaapotkusta, mutta tulosta ei tullut. Ilveksen johto piti loppuun asti, ja keltavihreät pääsivät juhlimaan Mestaruussarjan kolmatta voittoaan.

Täysi pistepotti nosti Ilveksen sarjan kärkipaikalle ennen huomista KuPS–FC Haka-ottelua. Samalla varmistui jo keltavihreiden sijoitus kolmen parhaan joukossa ja paikka ensi kauden europeleihin.