vko.26 // 25.6.2024

"Otimme riskin muutoksen kanssa" - FC Lahti taipui cupissa KPV:n vieraana

FC Lahden cup-junan pääteasemaksi tuli Kokkola. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Lahti vieraili Suomen Cupissa Kokkolan Pallo-Veikkojen vieraana Pohjanmaalla. Kotijoukkue KPV nappasi voiton lukemin 2–1.

Vierailija FC Lahti sai otteluun loistavan alun uuden valmennuksen alaisuudessa. Jo toisella minuutilla Julius Tauriaisen vapaapotku jäi pyörimään Kokkolan Pallo-Veikkojen rangaistusalueelle ja Mikko Viitikko pääsi puskemaan. KPV siivosi kuitenkin Viitikon yrityksen maaliviivalta ja selvitti myös seuranneen hässäkän.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Lahti kuitenkin hyödynsi hyvän alun. Tauriainen luki kokkolalaissyötön eilisestä Etlarista ja nappasi pallon itselleen. Hän karkasi läpiajoon ja sijoitti pallon varmasti alakulmaan vieden Lahden 1–0-johtoon. Vartin kohdalla Lahdella oli oiva paikka lisätä johtoaan, kun Matias Vainionpää pääsi tökkäämään Pablo Andraden kulmapotkuun. Pallo kuitenkin pomppi kimmokkeen kautta niukasti yli maalin.

Kotijoukkue heräsi jakson lähestyttyä puoliväliä. Justice Adarkwa antoi kulmapotkun lyhyenä ja Sten Viidas pääsi keskittämään. Pallo kimpoili rangaistusalueen ulkopuolelle suoraan KPV:n Ville Välipakalle, joka pelasi pallon takaisin rangaistusalueen sisälle Arop Ringille. Ring teki vetoharhautuksen ja tökkäsi lopulta pallon alakulmaan tasoittaen pelin.

Maali antoi kotijoukkueelle energiaa ja kotijoukkue hallitsikin peliä. Lahti ei kuitenkaan päästänyt KPV:tä muodon sisään ja Osku Maukosella oli helppo työ koppailla kaukaa tulleita vetoja. Kaksi kohtalaista maalipaikka KPV kuitenkin loi. Ensin Viidas pääsi ampumaan pallonriiston jälkeen tulisesti, mutta veto viuhui ohi. Lisäajalla Ricardo Cardaso ampui rangaistusalueen sisältä, mutta Maukonen venyi ja tauolle lähdettiin perinteisellä Kokkolan keskuskentällä keskellä 1600-luvun tervakaupunkia lukemissa 1–1.

Lahti tuli toiselle jaksolle terävästi ja Akseli Puukko pääsi puskemaan Andraden keskityksestä. Pallo kuitenkin meni niukasti ohi ja heilutti vain sivuverkkoa. Lahden ote ei kuitenkaan pysynyt ja KPV sai otteen ja iski ottelun voittomaalin hieman ennen tunnin täyttymistä. Nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Jusa Ihalainen keskitti ja Torfiq Ali-Abubakar puski lähietäisyydeltä pallon verkkoon.

Lahti sai jakson edetessä puolittaisia paikkoja Andraden kautta. Michael López sai pallon kertaalleen maaliin, mutta maalia ei hyväksytty paitsion takia. Lähelle pääsi myös Samuel Pasanen, jonka puskun KPV-vahti Maciej Raniowski liimasi. Lahden yrittäessä riskillä tasoitusta, myös toiseen päähän avautui paikkoja. Vajaa kymmenen minuuttia ennen loppua Maukonen venyi komeaan tuplatorjuntaan ja lisäajalla hän torjui Badreddine Busharan soolon päättäneen kudin. Ottelun viimeisellä hetkellä Raniowski seikkaili hieman ulkona maaliltaan ja Julius Tauriainen kokeili kaukaa. Tauriaisen yritys meni ohi ja samalla Lahden Cup-juna jäi asemalle.

Ottelun jälkeen FC Lahden tuore päävalmentaja Ricardo Duarte myönsi vastustajan paremmuuden. Hän sanoi, että joukkue on keskellä muutosta ja se vaatii aikaa. Duarten virkaveli Gonçalo Pereira antoi kuitenkin kunniaa myös Lahdelle ja entiselle 15 vuoden takaiselle mentorilleen. Duarte piti kuitenkin hyvänä sitä, että hän pääsi näkemään joukkueen nyt tositoimissa.

– Ensiksikin, vastustaja ansaitsi voittonsa. Nyt näen ja ymmärrän paremmin tilanteen, jossa joukkue on. Teimme peliin kahden treenin aikana muutoksia. Pelaajat yrittivät tehdä niitä, mutta tarvitsemme vielä aikaa. Otimme riskin, että aloitamme muutoksen heti, mutta jossain vaiheessa se muutos on kuitenkin tehtävä. Tämä on elämää.

- Nyt täytyy tehdä töitä. Tilanne on hieman vaikea, koska meillä on seuraavana vastassa huippujoukkue. Tarvitsemme kärsivällisyyttä ja kovaa työtä. Tarvitsemme myös itseluottamusta, Duarte summasi.