AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.29 // 20.7.2024

HJK:ssa pyörinyt iso pelaajaruletti – ”Tulosta on tultava”

HJK:ssa pyörinyt iso pelaajaruletti – ”Tulosta on tultava”

Lee Erwin on yksi HJK:n kesän hankinnoista. (Kuva: Mira Lönnqvist)

HJK on ollut erittäin aktiivisena kesän siirtoikkunan aikana, kun joukkueeseen on tullut uusia pelaajia ja samaan aikaan ovet ovat käyneet myös toiseen suuntaan. Ruudun asiantuntija Mehmet Hetemaj'n mukaan isoilla muutoksilla saattaa olla myös omat riskinsä.

HJK on keskiössä myös tämän viikon Ruudun studio-ottelussa, jossa on tarjolla suomalaisen jalkapallon klassikko, kun Klubi isännöi FC Hakaa. Joukkueiden perinteet ovat pitkät, mutta pitkästä aikaa Klassikossa on myös todelliset panokset ja molemmat joukkueet ovat mukana mestaruustaistelussa

- Ottelun jälkeen jompikumpi joukkueista voi nousta hetkeksi sarjakärkeen. Näkisin, että Hakalla on tällä hetkellä kaikki mahdollisuudet voittaa lauantaina. HJK:lla on tietenkin hurjasti laatua joukkueessaan, mutta heidän pelinsä sakkaa edelleen ja siinä on selkeitä puutteita nähtävillä, Hetemaj aloittaa ottelun ennakoinnin.

HJK on sarjan kärjessä tasapistein SJK:n ja KuPS:n kanssa, mutta siitä huolimatta sen peli on jättänyt Hetemaj'n näkemyksen mukaan paljon toivomisen varaa. Parannusta on tapahtunut, mutta Hetemaj näkee joukkueessa edelleen kohtia joissa vastustaja voi haavoittaa hallitsevaa mestaria.

- HJK:n prässipeli on parantunut ja he puolustavat eteenpäin aktiivisemmin, mutta ongelma on heidän kenttätasapainossaan. Heillä on ollut vaikeuksia hyviä pallollisia joukkueita vastaan ja myös Haka pystyy sellaiseen peliin.

- HJK:lla on ollut vaikeaa myös tilanteenvaihdoissa ja niissä Haka on hyvä. Lisäksi keskityspallot ovat olleet HJK:lle haastavia ja niissä Hakan Maissa Fallin hyvät sekä oikea-aikaiset liikkeet boksissa voivat aiheuttaa hankaluuksia, arvioi Hetemaj.

Haka on puolestaan vahvassa lennossa tällä hetkellä ja noussut pisteen päähän kärkikolmikosta. Alla on 4-3-voitto huikeasta Pirkanmaan derbystä ja Hetemaj uskoo Hakalla olevan eväät myös HJK:n kaatamiseksi.

- Kaikki on Hakalle mahdollista, jos he pelaavat yhtä aktiivisesti ja aggressiivisesti kuin Ilvestä vastaan. Jos he ottavat HJK:n heti ylhäältä kiinni ja pystyvät rikkomaan heidän pelinrakentelunsa.

- HJK:n pelaaminen ei ole ollut yhtä sujuvaa kuin esimerkiksi viime vuonna ja siinä piilee Hakan mahdollisuus. Usein vastustajat kuitenkin saattavat lähteä hieman varovaisemmin pelaamaan HJK:ta vastaan - etenkin heidän kotikentällään - ja kunnioittavat heitä vähän liikaa. Siinä tapauksessa HJK pystyy luomaan painetta Hakan päätyyn ja saa sitä kautta yleisön mukaan. Mielestäni kaikki on kiinni siitä millaisella pelitavalla Haka otteluun lähtee.

HJK putosi Mestarien liigan karsinnoista hävitessään liettualaiselle Panevezysille yhteismaalein 1-4. Hetemaj muistuttaa, että tappiosta huolimatta europelit tuovat oman lisänsä myös kotoisille viheriöille.

- Olen itsekin päässyt pelaamaan europelejä ja ne antavat pelaajille paljon, vaikka tappio tulisikin. Se pelin tempo ja keskittyminen otteluun on hiukan korkeammalla kuin normaalissa Veikkausliigaottelussa ja usein ne siirtyvät myös europeleistä seuraaviin liigaotteluihin.

- En puhuisi HJK:n putoamisesta fiaskona, sillä nykyään eurokentillä kaikki ottelut ovat hyvin vaikeita ja myös niin sanotuilla pienemmillä joukkueilla on erittäin hyviä yksilöitä. Olisin tietenkin toivonut, että HJK olisi mennyt otteluparista jatkoon, mutta kun katsoo HJK:n kautta kokonaisuudessaan läpi, niin heillä on ollut vaikea kausi. Ensin he putosivat Suomen Cupista ja nyt tuli putoaminen Mestarien liigan karsinnoissa, ja paineet varmasti alkavat näkyä myös valmennuksessa. Fanien kärsivällisyys alkaa olla koetuksella, jos voittoja ei ala tulla ja sitä painetta alkaa tulla myös valmennusjohtoa kohtaan.

HJK on ollut aktiivisena kesän siirtoikkunassa ja joukkuetta on vahvistettu useilla uusilla pelaajilla. Hetemaj'n mukaan isot muutokset tuovat mukanaan myös isot riskit.

- Kyse on joukkueurheilusta ja jos olet tarpeeksi hyvä pelaaja, niin saat sitä kautta kyllä joukkueen arvostuksen ja kunnioituksen. HJK:lla oli jo ennestään iso rosteri ja nyt heillä on mukana 28-29 pelaajaa, joista jokainen voisi olla avauskokoonpanon pelaaja. Miten he saavat sen dynamiikan toimimaan joukkueessa?

- Heille on tullut siirtoikkunan aikana seitsemän uutta pelaajaa ja on mielenkiintoista nähdä mitä he tuovat mukanaan. Heidän pitää olla johtavia pelaajia sekä positiivisia persoonia eivätkä saa lisätä negatiivisuuden auraa. Kun uusia pelaajia tulee paljon sisään, niin on todella tärkeä saada tulosta aikaiseksi. Voitot lisäävät luottamusta ja positiivista ilmapiiriä. Siinä piilee isoja riskejä, jos tuloksia ei tule. Kokoonpanon ulkopuolelle jäävät pelaajat eivät varmasti ole tyytyväisiä ja HJK on jo alkanut pistää pelaajia muualle. Jos treeneissä on 28 pelaajaa, niin sielläkin pelaajia jää kokoonpanon ulkopuolelle.

Veikkausliigan seuraajat ovat saaneet nauttia tämän kauden aikana huikeista otteluista ja meneillään on kaikkien aikojen mestaruustaistelu. Koko kärkikuusikko mahtuu kolmen pisteen sisään eikä seitsemäntenä olevalla Interilläkään ole kärkipaikalle matkaa kuin seitsemän pistettä.

- On erittäin tervetullutta, että Veikkausliiga on näin tasainen ja sitähän kaikki haluavat. HJK on antanut toisille joukkueille mahdollisuuden tosissaan kamppailla mestaruudesta. He ovat tällä hetkellä alle kahden pisteen keskiarvossa ja se kertoo siitä, ettei kaikki ole mennyt suunnitelmien mukaan.

Hetemaj nähdään analysoimassa myös studiossa, kun HJK kohtaa Ruudun studio-ottelussa FC Hakan lauantaina 20.7. Ottelu alkaa kello 17.00 ja Ruudun studio käynnistyy 16.15. Isäntänä toimii Lassi Hurskainen ja Hetemaj'n lisäksi asiantuntevaa näkemystä tuo Mika Hilander.

Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lisää uutisia