AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.39 // 23.9.2024

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 24: Tätä tuomarin temppua et nähnyt televisiosta

​Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! Osa 24: Tätä tuomarin temppua et nähnyt televisiosta

Vaasassa nähtiin muutakin kuin hieno ottelu. (Kuva: Apollo Photo)

Tässä juttusarjassa Veikkausliigan kehityspäällikkö Eero Tuominen keskittyy jo toista kautta putkeen olennaiseen. Kyseessä ovat tietenkin Veikkausliigan ilmiöt, joista media vaikenee, mutta jotka on pakko nostaa esiin totuuden nimissä. Tälläkään kertaa kolumnin tekoon ei ole tarvittu tekoälyä.

Ennen kuin mennään niin sanotusti viikon asiaan, niin käydään lukijapalautteen kimppuun.

Seuraava lukijapalaute tuli allekirjoittaneelle tamperelaisen ravintolan lounaspöydässä ja siitä vastasi Huuhkaja-valmentaja Jani Honkavaara, joka myös keltamustana kultasormena tunnetaan Kuopiossa ja läpi Veikkausliigakartaston.

– Veikkausliigan paras maalivahti on Johannes Kreidl, nosti Honkavaara kissan lounaspöytään keskustelun avaukseksi.

Vastasin, että saattaa hyvinkin olla. Samalla muistin mihin lukijapalaute liittyy. Muutama viikko sitten tulin todenneeksi tässä juttusarjassa Gnistanin jenkkitähti AJ Marcuccin olevan sarjan paras maalivahti.

Tämä näkemys ei Honkavaaralle kelvannut. Eikä pitänytkään kelvata. Omien takana seistään aina, kun tarvetta on.

Välillä sunnuntaina auringon painuttua mailleen kirjoitan viikkokolumnia hämyisen lukulampun kajastuksessa. Silloin tällöin tulen miettineeksi, että onkohan jossain päin Suomea ihminen, joka seuraa Ilmiömäistä, Veikkausliigasta! -juttusarjaa läpi kauden.

– Minä luen joka kerta, linjasi Honkavaara.

Lämmin kiitos, "Honsu". Kun tasavallan yksi kovimmista jalkapallovalmentajista näin toteaa, on jotain tehty oikein. Tai ainakin kirjoitettu.

Seurasin perjantaina Vaasan Palloseuran ja Helsingin Jalkapalloklubin taistoa paikan päällä Hietalahden iltakasteen täytteisessä illassa.

Valtaosan ajasta seuranta tapahtui pelaajatunnelin liepeillä, jossa näki ja kuuli kaikenlaista. Sellaistakin, joka kuuluu vain ja ainoastaan näytelmän pääosan esittäjien, eli tuomarien, pelaajien sekä valmentajien tietoon.

Kuumat tunteet velloivat Vaasan pimeässä illassa läpi ottelun, mutta laajemman tarinan aineksia oli tarjolla hetkessä, joita ei tv-kameroihin tarjottu.

Ensimmäisenä kentältä poistuivat erotuomarit päätuomari Antti Munukan johdolla.

– Haluatko kortin? kysyi Munukka ja osoitti katsettaan katsomoon.

Ja totisesti. Illan kurinpitäjä kaivoi taskustaan keltaisen ja punaisen kortin – ojentaen ne katsomoon nuorelle ja innokkaalle kyselijälle lämpimän hymyn säestämänä.

– Eihän sitä koskaan tiedä, jos kaveri joskus innostuu erotuomarihommista, tuumasi Munukka.

Eikä siinä vielä kaikki, kun puhutaan sarjapisteitä merkityksellisimmistä asioista.

Munukan jälkeen pelaajatunnelissa HJK:n kapteeni Daniel O' Saughnessy veti päältään pelipaitansa ja ojensi keltaisen aarteen katsomoon.

Ja jotta kaikki osallistujat olisivat kantaneet kortensa merkityksellisten tekojen kekoon, ojensi VPS-vahti Teppo Marttinen kaksi paria hanskojaan ikionnellisille kyselijöille.

Kolmikon lahjoitukset jättivät joillekin katsojille muistijäljen, jonka koko on ikuinen.

Ilmiömäistä, Antti, Dani ja Tepi!

Ja tämäkin vielä!

Kukaan ei enää kysele, että mikä ihmeen kaikkien aikojen Veikkausliigakausi?

Urheilun ja elämysten ystävät näkevät omin silmin sarjataulukosta, että tosi on kyseessä ylhäällä, keskellä ja alhaalla.

Kuka voittaa mestaruuden? Entä mitalit? Europaikat? Putoajajoukkue? Karsija?

Kaikkien aikojen syksy tästä enää puuttuikin!

Lisää uutisia